Praštěné pohádky Východočeského divadla

Kultura - 11. 01. 2021
Praštěné pohádky Východočeského divadla

I v současné neklidné době, kdy jsou divadla pro diváky zavřená, to za oponou Východočeského divadla žije! Na přelomu listopadu a prosince po zkouškách nové dramatizace veleúspěšného románu Žítkovské bohyně, jejíž premiéra byla naplánována na 16. ledna, se na jevišti natáčela série minikomedií pro celou rodinu s názvem Praštěné pohádky, jež se pokusí alespoň částečně nahradit chybějící živý kontakt mezi herci a publikem. „Pohádky“ vznikaly pod režijní taktovkou autora scénáře a člena pardubického ansámblu Jana Musila Přejmenovaného.

„Jedná se o tři zhruba desetiminutové příběhy, které by měly pobavit hlavně dospělého diváka. Vždycky jsem si chtěl zkusit režírovat sitcom, takže si tak trochu plním sen. Ústřední postavou je Český Honza, který řeší různé situace, takzvané pohádkové konflikty. Když jsem psal scénář, rovnou jsem si do konkrétních rolí dosazoval naše herce. Když si to pak přečetli, byli dost nadšení. Tak uvidíme,“ říká autor, režisér a herec v jedné osobě Jan Musil Přejmenovaný.

Ve všech třech epizodách diváci uvidí Petra Borovce, který ztvárňuje ústřední postavu Honzy, a Jindru Janouškovou coby Kouzelnou babičku, dále se do projektu zapojili například Romana Chvalová, nová členka souboru Karolína Šafránková, čerstvý držitel Ceny Thálie Josef Láska, Zdeněk Rumpík, Martin Mejzlík nebo Tomáš Lněnička.

První díl je již ke zhlédnutí na sociálních sítích Východočeského divadla a na YouTube, další jsou v přípravě. „Navazujeme spolupráci i s firmou Dramox, která by se následně měla na distribuci našich minipohádek také podílet. V každém případě diváci uvidí své oblíbené herce alespoň touto formou, dokud za nimi nebudou moci přijít do divadla na představení,“ uvádí ředitel Východočeského divadla Petr Dohnal.

K uveřejnění se chystají i zákulisní záběry z natáčení. „Diváci se mají na co těšit, bonusový materiál bude skutečně bohatý,“ slibuje Jan Musil Přejmenovaný a na závěr dodává: „Praštěnými pohádkami jsem se chtěl hlavně odvděčit našim divákům za obrovskou podporu, kterou nám prokazují. A obecně mám pocit, že v téhle době je humor asi nejlepší lék.“

RADEK SMETANA

Mohlo by vás zajímat:

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková