Nová etapa kolem hradu Rychmburk

Region - 14. 01. 2021
Nová etapa kolem hradu Rychmburk

 

PŘEDHRADÍ - Vánoce trávili ještě na hradě, ale teď už mají sbalené věci ke stěhování do nových domácností v domcích jen kousek od bývalého šlechtického sídla, v historické části obce na Skutečsku. Dvanáct klientů bylo posledními stálými obyvateli hradu Rychmburk. Domov už v minulém roce změnil název, nyní se jmenuje Domov Na cestě, což symbolizuje právě cestu lidí se závažným duševním onemocněním k osobnímu zotavení. Všichni nyní bydlí v menších domácnostech v běžné komunitě a dostávají individuální míru podpory.

„Je to pro nás velice symbolická chvíle, Domov na hradě Rychmburk sloužil řadu desetiletí jako pobytový sociální ústav. Stát chtěl po válce využít hrady a zámky zabavené šlechtickým rodům a nastěhoval do nich lidi, které potřeboval někam uklidit. Nebylo to nejšťastnější řešení a naštěstí máme nyní možnosti s tímto dědictvím 50. let skončit,“ uvedl hejtmana Martin Netolický.

Domov Na cestě (dříve Domov na hradě Rychmburk) poskytuje pobytové sociální služby lidem se závažným duševním onemocněním. Právě dostavěné domky jsou uzpůsobeny péči o klienty, jejichž možnosti se kvůli věku a přidruženým zdravotním obtížím zmenšily natolik, že potřebují víc zdravotní péče. „Pardubický kraj za stavbu a vybavení zaplatil celkem 34 milionů korun s tím, že stavba je z 85 procent spolufinancována z evropských fondů,“ řekl náměstek hejtmana pro investice Roman Línek.

Otevřením domků byla završena transformace celého domova. „O změně poskytovaných služeb pro klienty hradu jsme začali přemýšlet už v roce 2013,“ zavzpomínal radní kraje pro sociální péči Pavel Šotola a pokračoval: „Ačkoliv se může zdát, že život na hradě může nabízet romantické bydlení, pro potřeby poskytování moderních pobytových sociálních služeb je takové prostředí zcela nevyhovující. Vedení domova s podporou dalších odborníků sestavilo v letech 2013 až 2015 transformační plán, který dnešním dnem v té stavební a stěhovací fázi završujeme.“

Stěhování klientů do bytů a komunitních domácností s různou mírou podpory není ale jediným cílem transformace. Vedení organizace Domov Na cestě čerpá prostředky také ze tří projektů Evropského sociální fondu, díky kterým se mění způsob poskytování služeb lidem s chronickým duševním onemocněním. „Pracovníci Domova prošli řadou školení a workshopů, včetně mezinárodních. Stali se klientům partnery, podporují je v samostatnosti při zajištění běžných osobních záležitostí jako je péče o domácnost, nákupy, vaření, práce a užívání volného času. Klienti se učí pracovat se svou nemocí, přebírají odpovědnost a společně s pracovníky plní svoje přání plnohodnotného života, a to je podstatný rozdíl proti situaci na hradě,“ konstatoval Pavel Šotola.

Hrad Rychmburk je nově v péči Regionálního muzea Chrudim a chystá na svou první turistickou sezónu. „O dalších plánech na Rychmburku budeme veřejnost aktuálně informovat v jarních měsících,“ dodal Roman Línek. (zun)

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života