Kraj žádá stát o další vakcíny

Město Pardubice - 15. 01. 2021
Kraj žádá stát o další vakcíny

 

PARDUBICE - Očkovací látky, které stát dodal Pardubickému kraji, dochází. Tempo očkování v kraji je rychlejší než závozy vakcíny, které jsou navíc nepravidelné, a tak je těžké plánovat i kapacity očkovacích center. Pardubický kraj proto požádal stát o další dodávku, aby bylo možné plynule pokračovat v očkování.

„Aktuálně se nám podařilo plně očkovat první dávkou záchranáře a lékaře Zdravotnické záchranné služby, dále lékaře, sestry, sanitáře se všech nemocnicích akutní péče, a nyní probíhá vakcinace ambulantních lékařů a sester. Náš kraj prozatím za tři týdny obdržel od státu příděl přibližně tří tisíc vakcín. Pokud nepřijde další příděl, nemáme od úterý 19. ledna čím očkovat, a to jsme mobilizovali všechny síly, abychom ustavili ve všech nemocnicích akutní péče a následně mimo nemocnice očkovací týmy,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Proto jsme včera prostřednictvím koordinátora pro očkování požádali o další plato vakcín mimo plánovaný příděl, aby nedošlo k přerušení očkování. Po všech peripetiích s organizací vakcinačních center by to byla škoda. Vše jsme rozjeli, a to i za situace, kdy nemáme v kraji státní fakultní nemocnici, která vakcinační centrum organizuje z rozhodnutí státu, nikoliv kraje,“ řekl hejtman Netolický.

Podle náměstkyně hejtmana Michaely Matouškové tak prozatím nepokračuje obvolávání praktických lékařů. „Děkuji všem kolegům na krajském úřadě, kteří telefonicky kontaktovali praktické lékaře, dětské lékaře, stomatology a ambulantní specialisty a domluvili s nimi termín očkování. V tuto chvíli jsme museli skončit pondělkem 18. ledna. Jakmile budeme mít jistotu, že nám vakcíny dorazí, budeme obsazovat také úterý 19. ledna,“ řekla Matoušková. "Celý systém nám může ještě ovlivnit dnes odstartovaná registrace k očkování prostřednictvím centrálního registračního systému, kdy nám budou přicházet požadavky na očkování od lidí nad 80 let, kteří mají prioritu." (DoB) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Hasiči mají novou stříkačku

Hasiči mají novou stříkačku

Její nákup financovalo město Pardubice

Trolejbusový výlet do historie

Trolejbusový výlet do historie

Tématem sobotní akce jsou pardubická náměstí

Zkoumá se šest variant

Zkoumá se šest variant

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Nová basketbalová hala, astronomický dalekohled a oprava autobusových zastávek

Jeďte na kole, dostanete najíst

Jeďte na kole, dostanete najíst

Město v úterý obnoví akci Snídaně pro cyklistu

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“