Fotovoltaika se městu vyplácí

Chrudim - 19. 01. 2021
Fotovoltaika se městu vyplácí

 

CHRUDIM – Město spustilo již svou třetí fotovoltaickou elektrárnu. Zkušenosti z let minulých ukázaly, že se mu tato zařízení vyplácejí. Projekt snižování energetické náročnosti budov v jeho majetku tak pokračuje, v plánu už je vznik dalších elektráren.

Stejně jako v předchozích případech vyrostly fotovoltaické panely na městské budově, tentokrát dokonce na střeše samotné radnice na Resselově náměstí.

„Na již dvou projektech jsme si ověřili, že se nám fotovoltaické elektrárny vyplácejí a skutečně generují úspory. Kupříkladu na budově OSPODu v Pardubické ulici jsme od poloviny roku 2018 vyrobili elektřinu v hodnotě 207 tisíc Kč a sloučením odběrných míst ušetřili dalších 168 tisíc na poplatcích,“ říká starosta města František Pilný.

„Celková úspora je tak 375 tisíc Kč a návratnost investice do fotovoltaické elektrárny vychází na čtyři a půl roku, to je skvělé,“ hodnotí starosta.

Město Chrudim má vlastní energetickou politiku, využívání fotovoltaických zařízení z ní vychází. Současně má zaveden systém managementu hospodaření s energií. Vše je součástí dlouhodobého úsilí o dodržování zásad dobrého hospodaření a snižování energetické náročnosti.

Nový fotovoltaický systém o jmenovitém výkonu 6,29 kWp (Watt-peak) je umístěn na jihozápadní části střechy radnice, tedy části odvrácené od hlavního chrudimského náměstí. Případné obavy z narušení historického rázu centra městské památkové zóny tak zůstávají nenaplněny.

Systém sestává ze sedmnácti fotovoltaických modulů o jmenovitém výkonu 370 Wp. Pracuje bez akumulace elektrické energie, vyrobená elektrická energie je zpracována v daném odběrném místě a případný přebytek energie je dodáván do distribuční soustavy.

Systém je vybaven monitoringem, jenž energetickému manažerovi umožňuje vzdálené sledování a může sloužit i pro vzdálený přístup servisní organizace.

Kromě budovy OSPODu v Pardubické ulici a nyní radnici na Resselově náměstí začaly fotovoltaické panely fungovat i v areálu společnosti Technických služeb Chrudim v Sečské ulici. Zařízení o jmenovitém výkonu 19,32 kWp pracuje od loňska a vyjma očekávaných úspor elektrické energie z provozu budovy navíc z přebytků energie umožňuje ohřev teplé užitkové vody.

Výstavba fotovoltaické elektrárny na radniční budově byla financována z Fondu obnovy majetku města, který je naplňován z prokazatelných úspor, jež energetický management generuje, a také určitým podílem z výnosů prodeje nepotřebného majetku. Získané finanční prostředky potom slouží výhradně k dalším investicím v oblasti reprodukce majetku, především pak udržitelné energetiky s cílem dosažení nových úspor či generování dodatečných příjmů města. Cílem je nejen snížení nákladů města, ale ve svém důsledku i zvýšení kvality života v Chrudimi. (apr)

 

Mohlo by vás zajímat:

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech