Soudní líčení bude pokračovat 27. ledna

Soudní jednání - 20. 01. 2021
Soudní líčení bude pokračovat 27. ledna

 

PARDUBICE - Okresní soud v úterý 19. ledna vyslechl obžalované a soudního znalce a následně odročil líčení s ekologickými aktivisty a aktivistkami, kteří v říjnu 2016 protestovali proti elektrárně Chvaletice. Líčení bude pokračovat 27. ledna.

Obžalovaní loni v listopadu odmítli přistoupit na dohodu o vině a trestu, kterou jim nabídl státní zástupce. Aktivisté a aktivistky uznali, že nechtěně způsobili během protestu škodu na zařízení a uhradili ji v plné výši. Nesouhlasí ovšem s právní kvalifikací svého činu a s tím, že podle ní měli elektrárně způsobit poruchu, a proto dohodu odmítli a chtějí se proti obvinění bránit u soudu. Maximální trestní sazba je v tomto případě 6 let vězení, ale vzhledem k povaze případu a bezúhonnosti aktivistů a aktivistek státní zástupce v dohodě o vině a trestu navrhoval peněžitý trest, nikoli odnětí svobody.

Státní zástupce tvrdí, že se opravy elektrárny kvůli poruše po protestu protáhly i za dobu nucené odstávky, k níž původně došlo kvůli rozsáhlému požáru. Z prohlášení zástupců elektrárny Chvaletice do médií a z jejích tiskových zpráv ovšem vyplývá, že byla uvedena do provozu hned po skončení oprav a že byl provoz v ní obnoven i včetně věže, na níž se protestovalo

Obvinění protestovali proti úpravám v elektrárně, které musely být provedeny, aby mohl být prodloužen její provoz. Vadilo jim, že úředníci Pardubického kraje vedli řízení o elektrárně v režimu nepodstatné změny bez účasti veřejnosti a bez vyhodnocení vlivů na životní prostředí. Upozorňovali také, že zvolené technologie jsou nedostatečné pro ochranu ovzduší. Na chladicí věž proto vyvěsili transparent “Již brzy mimo provoz?”. Právě při jeho rozprostření navrtali venkovní plášť chladicí věže, aby do něj mohli kvůli své bezpečnosti umístit kotevní body.

Celá elektrárna byla v době protestu uzavřená, z části kvůli probíhající rekonstrukci a zčásti kvůli dřívějšímu požáru. Již dva týdny po protestu – okamžitě po skončení stavebních prací – přitom věž najela na plný výkon, aniž by byly provedeny jakékoli opravy pláště chladicí věže. I podle tehdejšího vyjádření ředitele elektrárny Luboše Pavlase protest neohrozil provoz elektrárny a opravy bylo možné realizovat za chodu. Přesto jsou aktivisté a aktivistky obviněni, že způsobili elektrárně poruchu. 

„Ani při úterním jednání nebyla u soudu vyřešena zásadní otázka, jestli elektrárna byla po protestu ve stavu poruchy, či nikoli. Soudní znalec nicméně připustil, že pokud byla elektrárna uvedena do provozu, nemohlo se jednat z technického hlediska o poruchu. Obhajoba proto nadále trvá na tom, že k poruše nedošlo,“ poznamenal po jednání soudu tiskový mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. (zr)

 

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany