Podpora je nutností

Region - 03. 06. 2022
Podpora je nutností

PARDUBICKO - Dva covidové roky silně ovlivnily segment turistiky i v Pardubickém kraji. Podnikatelé v cestovním ruchu znatelně pocítili odliv turistů v minulých dvou letech z důvodu lockdownů a dalších hygienických opatření. Státní kompenzace pomohly k přežití podnikatelům převážně v hotelových a stravovacích službách, někteří ale byli nuceni propouštět či snižovat počet zaměstnanců, které je velmi složité nabrat zpátky. Navíc pro mnohé z bývalých pracovníků je po této zkušenosti obor cestovního ruchu a služeb nejistý a přešli jinam. Současná inflace a vysoké ceny energií a dalších vstupů nyní podle radního Pardubického kraje pro cestovní ruch Alexandra Krejčíře restart tohoto odvětví ještě poněkud zpomalí.

 

„Náš kraj nemá mnoho větších turistických ubytovacích kapacit, podle kterých se u nás počítá návštěvnost v cestovním ruchu. Je spíše místem, kam lidé jezdí na výlety, na jednorázové oblíbené akce, do menších penzionů a do soukromého ubytování. I to má své kouzlo,“ řekl Alexandr Krejčíř. „Předpokládáme, že v letošní letní sezóně budou v návštěvě našeho kraje převažovat domácí turisté a turisté z blízkých trhů, hlavně z Polska, Německa a Slovenska. Nejnovější turistický cíl na Dolní Moravě – Sky Bridge 721 – však láká i turisty ze vzdálenějších destinací, jak ukázaly první týdny provozu a enormní zájem novinářů ze zahraničí. Velká návštěvnost této atraktivity má už nyní viditelný multiplikační efekt a zvyšuje se návštěvnost i turistických cílů v blízkosti, jako je například Králická pevnostní oblast, město Králíky nebo klášter Hedeč,“ dodal radní.

 

Oživení cestovního ruchu podporuje Pardubický kraj marketingově, prostřednictvím Destinační společnosti Východní Čechy a destinačních společností v turistických oblastech. „Vydali jsme oblíbené Turistické noviny pro Východní Čechy, budeme lákat turisty prostřednictvím online kampaní na sociálních sítích a podobně. Pravidelně zveme naše i zahraniční novináře a influencery, připravujeme soutěže a účastníme se různých veletrhů a dalších akcí,“ uvedla Alena Horáková, ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy.

 

Oficiální turistický portál Pardubického kraje www.vychodnicechy.info byl letos opět oceněn 1. místem za nejlepší turistickou prezentaci v kategorii "kraje a regiony" v rámci soutěže Zlatý erb 2022.  „Portál je pro nás nejdůležitější marketingový nástroj při propagaci regionu a těší nás, že ocenění získává v této soutěži pravidelně od roku 2007. Vzhledem k tomu, že ocenění nejvyšší získal ve všech posledních třech letech, tak to je hattrick. Věřím, že nadále bude bodovat nejen v této soutěži, ale zejména u lidí, kteří plánuji trávit dovolenou a volný čas v našem regionu,“ komentoval výsledek Alexandr Krejčíř.

 

Oblíbeným cílem výletů jsou určitě památky UNESCO – zámek Litomyšl a Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem. Návštěvníci se pozvolna vrací i do dalších zámků a hradů, trendem jsou také individuální výlety do přírody a pobyty v ní. K tomu přispívají i dotační programy na podporu budování infrastruktury v cestovních ruchu, pro podporu bezbariérového cestovního ruchu a na podporu činnosti a provozu turistických informačních center. Do podporovaných aktivit dotačního programu je zařazena i podpora budování tzv. stellplatzů – stání pro obytné automobily se zázemím. Podpora značení turistických tras a mobiliáře na nich je již tradiční aktivitou Pardubického kraje.

 

„Provozovatelé cestovního ruchu využívají naše programové dotace pro budování infrastruktury na drobná vylepšení svých zařízení. Pro tento rok jsme ale přišli s pilotním samostatným titulem pro bezbariérový cestovní ruch. Tyto dotace využily letos tři subjekty v celkové výši téměř 600 tisíc korun, a to Autokemp Buňkov na rekonstrukci sjezdu do vody, Město Lanškroun na bezbariérovost tras u lanškrounských rybníků a Město Choceň na bazénový zvedák na koupališti. Příští rok počítáme s navýšením dotace do tohoto titulu, protože vidíme, že je o něj velký zájem,“ informoval Alexandr Krejčíř. (zun) Foto: Pk (Na snímku Autokemp Buňkov)

Mohlo by vás zajímat:

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování