Duchovní svět Bohuslava Reynka

Kultura - 05. 02. 2021
Duchovní svět Bohuslava Reynka

 

PARDUBICE - Východočeská galerie v Pardubicích se může pyšnit mimořádnou sbírkou grafických listů Bohuslava Reynka (1892–1971). Život básníka, grafika a překladatele z francouzštiny a němčiny byl spjatý především se statkem Petrkov u Havlíčkova Brodu, který nedávno od jeho dědiců odkoupilo Ministerstvo kultury. Východočeská galerie i přes nepříznivou epidemickou situaci připravila ve svých prostorách na Zámku Pardubice novou Reynkovu výstavu nazvanou podle jedné z grafik Ruka v rouně.

„S kulturou to nesmíme vzdávat, naše kulturní instituce pracují dál. Reynkovu výstavu budeme zatím propagovat pomocí krátkého dokumentu na webu a sociálních sítích, a jakmile to bude možné, pozveme i milovníky umění,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který je patronem této výstavy. „Myslím, že Bohuslav Reynek se se svou niternou tvorbou uzavřenou v krajině jeho zahrady, koček na kamnech, výhledu z okna a biblických témat, stává čím dál populárnější u široké veřejnosti. Konečně jeho výstava v roce 2014 ve Valdštejnské jízdárně byla druhou nejnavštěvovanější výstavní akcí roku a přišlo na ni asi 56 tisíc návštěvníků,“ dodal Línek.

A čím je pardubická výstava jiná?

Ve sbírkách Východočeské galerie v Pardubicích se nachází soubor 113 grafických listů, vytvořených v letech 1948–1971. Naposledy byl vystaven v létě 2005 v Domě U Jonáše. Kromě obsáhlého výběru z těchto sbírek představuje nynější výstava kurátorky Lenky Dolanové též materiály, odkazující k pardubickému kontextu. Jedná se o tiskoviny k pardubickým výstavám v letech 1929 a 1987, knihy z Vokolkovy tiskárny, na nichž Bohuslav Reynek spolupracoval, rukopis Reynkova překladu, výběr z básní či pohledy a dopisy Vlastimila Vokolka. Prostředí Petrkova připomenou také fotografie pardubického fotografa Štěpána Bartoše. Více informací na webu: vcg.cz. (zun)

Mohlo by vás zajímat:

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková

V úterý zazní Stabat Mater

V úterý zazní Stabat Mater

K nastudování duchovního díla spojily síly Komorní filharmonie a Konzervatoř Pardubice