Docela obyčejný lump a parazit

Region - 20. 01. 2023
Docela obyčejný lump a parazit

PARDUBICKO – Jednatřicetiletý muž z Chrudimska pokračoval v trestné činnosti i přesto, že už byl v srpnu loňského roku trestně stíhaný za obdobnou majetkovou trestnou činnost. 

 

Od října loňského roku se dopustil na Pardubicku a Chrudimsku celkem jedenácti skutků. V Chrudimi odcizil dva motocykly, dále v Pardubicích posprejoval zeď jednoho z parkovacích domů hned několika obrazci. Na začátku prosince dokonce v katastru Čeperky odcizil i nastartované vozidlo zn. Volkswagen Caddy. To patřilo bagristovi, který nedaleko dokončoval práci na lesním porostu a auto měl již připravené k odjezdu.

 

Po několika dnech neoprávněného užívání vozidla bylo potřeba dotankovat. Využil odcizené registrační značky a vydal se na čerpací stanici. Natankoval plnou nádrž, z regálu vzal jídlo, pití, cigarety a pod záminkou zapomenuté platební karty nasedl s věcmi do vozidla a z místa bez zaplacení odjel. Ve stejný den ještě odcizil zaparkovaný nákladní přívěs. Dále se vloupal do jedné chatky v katastru obce Čeperka, ze které odcizil, co šlo – rybářské náčiní, nože, sekeru, propan-butanovou láhev a další věci. Aby zametl stopy, do chatky se ještě vrátil a úmyslně ji zapálil. Tímto jednáním způsobil majiteli škodu ve výši 600.000 korun.

 

Přiznal se i ke krádeži jízdních kol, které měl odcizit ze zahrady rodinného domu v Pardubicích. Při dalším lupu na Holicku odcizil z jedné otevřené garáže rodinného domu vrtačky, nářadí a lahve s alkoholem. Jeho další výprava směřovala do jednoho ze zemědělských areálů. Tam vnikl do administrativní budovy, ze které odcizil kávovar. V areálu společnosti si všiml ještě několika zaparkovaných vozidel. S jedním z nich se po areálu firmy pouze projel, s druhým už ale připravenou dírou v plotě odjel. Jeho jízda však brzy skončila v poli, ve kterém zapadl.

 

V minulých dnech se policistům podařilo muže zadržet. Ke všem skutkům, které mu jsou kladeny za vinu, se přiznal a uvedl, že svého jednání lituje a že v nich pokračovat nebude. A měl pravdu. Soudce totiž rozhodl o jeho vzetí do Vazební věznice v Hradci Králové. Obviněný dále kriminalistům uvedl, že je nezaměstnaný, občasný uživatel drog, nemá pravidelný měsíční příjem a že si páchanou trestnou činností opatřoval prostředky k obživě.

 

Pardubičtí kriminalisté zahájili trestní stíhání 31letého muže pro pokračující trestné činy krádeže, porušování domovní svobody, neoprávněného užívání cizí věci a poškození cizí věci. V případě pravomocného odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

ANDREA MUZIKANTOVÁ, tisková mluvčí policie Pardubického kraje Foto: PČR

Mohlo by vás zajímat:

Policisté se zaměřili na cizince

Policisté se zaměřili na cizince

S jedním mužem je vedeno řízení o jeho vyhoštění

Zvláštní ocenění za počin roku

Zvláštní ocenění za počin roku

Na ocenění Gloria musaealis 2023 tentokrát bodovala Gočárova galerie

Prezident Pavel zamíří na Pardubicko

Prezident Pavel zamíří na Pardubicko

Hlava státu navštíví Explosii, nemocnici a poklepe základní kamen Centra leteckého výcviku

Ukončení topné sezony

Ukončení topné sezony

Letošní zima byla výjimečná

Křišťálové komíny pro východní Čechy

Křišťálové komíny pro východní Čechy

Nejvyšší ocenění za projekty roku 2023 pro Elektrárny Opatovice a EOP Distribuce

Nezvládla jízdu na kruhovém objezdu

Nezvládla jízdu na kruhovém objezdu

Pravý důvod odhalila dechová zkouška. Řidička nadýchala 2,98 promile alkoholu