Tři nové profesorky

Region - 21. 06. 2023
Tři nové profesorky

PARDUBICE - Univerzita má ode dneška tři nové profesorky. Všechny tři ženy vědecky i pedagogicky působí na Fakultě chemicko-technologické UPCE, i když každá ve zcela jiném oboru. Jmenovací dekret jim dnes na Pražském hradě osobně předal prezident ČR Petr Pavel. Na UPCE dnes působí více než sedm desítek akademických pracovnic a pracovníků s nejvyšší akademickou hodností profesor.

 

„Chtěl bych pogratulovat kolegyním k získání nejvyššího akademického titulu. Naše univerzita se může prezentovat kvalitními mezinárodními vědeckými týmy. Rád bych popřál nově jmenovaným profesorkám řadu inovativních nápadů ve vědecko-výzkumné a tvůrčí činnosti a hodně úspěchů při vzdělávání studentů naší univerzity,“ říká rektor Univerzity Pardubice Libor Čapek.

 

Novou profesorkou se stala prorektorka Petra Bajerová z Katedry analytické chemie, proděkanka Liběna Tetřevová z Katedry ekonomiky a managementu chemického a potravinářského průmyslu a vědkyně Virginie Nazabal z Katedry polygrafie a fotofyziky Fakulty chemicko-technologické.

 

Prof. Ing. Petra Bajerová, Ph.D. je absolventkou oboru Technická analytická a fyzikální chemie na Katedře analytické chemie Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice, kde také úspěšně ukončila doktorské studium v oboru Analytická chemie a na stejné fakultě absolvovala i habilitační řízení ve stejném oboru, na jehož základě byla v roce 2015 jmenována docentkou. Její hlavní oblastí vědeckého zájmu jsou jak klasické, tak zelené extrakční techniky pro izolaci analytů získaných z přírodních matric a s nimi spojené separační techniky. Absolvovala dlouhodobý studijní pobyt na univerzitě v belgickém Gentu a několik krátkodobých studijních a výukových pobytů například v Itálii, Španělsku, Polsku. Od roku 2013 se podílí na zajištění teoretické i praktické části celostátní soutěže talentovaných žáků Hledáme nejlepšího mladého chemika. V současnosti zastává post prorektorky pro vnější vztahy Univerzity Pardubice. Petra Bajerová byla jmenovaná profesorkou v oboru Technologie potravin na návrh Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

 

Prof. Ing. Liběna Tetřevová, Ph.D. se věnuje společensky odpovědnému chování a komunikování firem a působí na Katedře ekonomiky a managementu chemického a potravinářského průmyslu Fakulty chemicko-technologické. Prof. Tetřevová je absolventkou Vysoké školy ekonomické v Praze. Disertační práci obhájila v oboru Řízení a ekonomika podniku na Univerzitě Pardubice s tématem Podnikové obligace – perspektivní zdroj financování v českém průmyslu. Titul docentka získala na Technické univerzitě v Liberci. Působila dříve na Fakultě ekonomicko-správní UPCE. Aktuálně vede přednášky na témata nových trendů ekonomiky a managementu podniků, společenské odpovědnosti chemických podniků nebo podnikové ekonomiky a managementu či environmentálního managementu. Je řešitelkou výzkumného projektu „Towards Regenerative and Sustainable Development and Society” financovaného z Fondu pro bilaterální vztahy v rámci Fondů EHP a Norska 2014-2021. Je autorkou či spoluautorkou 9 monografií, více než 75 odborných článků a 60 konferenčních příspěvků. Působila na vysokých školách v Polsku, na Slovensku a v Itálii. Prof. Tetřevová je v současnosti proděkankou pro vnitřní záležitosti Fakulty chemicko-technologické UPCE. Titul profesor získala na návrh Technické univerzity v Liberci v oboru Podniková ekonomika a management.

 

Prof. Dr. Virginie Nazabal působí jako ředitelka výzkumu Národního centra pro vědecký výzkum (CNRS) univerzity ve francouzském Rennes a jako docentka na Univerzitě Pardubice. Věnuje se chemii pevných látek a materiálovým vědám se zaměřením na vývoj skelných a amorfních materiálů pro optické a fotonické aplikace. Jejím zájmem je také vývoj optických senzorů pro infračervenou detekci specifických molekul, zejména pro environmentální aplikace. V posledních letech se prof. Nazabal soustředí také na Ramanovu spektroskopii a spektroskopii v infračervené oblasti spektra. Od roku 2016 vede Komisi pro výzkumné a inovační platformy na Univerzitě v Rennes. Kromě jiných aktivit se rovněž podílí na evropském projektu infrastruktur partnerských univerzit, který vede Masarykova univerzita v Brně. Její rozsáhlé zapojení do řady národních a mezinárodních výzkumných projektů (Francouzská národní grantová agentura, GAČR, H2020, Horizon Europe) jí umožnilo spolupráci v rámci různých konsorciích složených z akademických a firemních partnerů. Spolupracuje s řadou mezinárodně vysoce uznávaných badatelů, vedla či se podílela na vedení kolem dvaceti doktorandů a deseti postdoktorandů. Je spoluautorkou asi 200 publikací a 20 zvaných přednášek. Virginie Nazabal byla jmenovaná profesorkou v oboru Chemie a technologie anorganických materiálů na Univerzitě Pardubice. (MaM) Foto: J.JAMBOR

Mohlo by vás zajímat:

Prezident Pavel zamíří na Pardubicko

Prezident Pavel zamíří na Pardubicko

Hlava státu navštíví Explosii, nemocnici a poklepe základní kamen Centra leteckého výcviku

Ukončení topné sezony

Ukončení topné sezony

Letošní zima byla výjimečná

Křišťálové komíny pro východní Čechy

Křišťálové komíny pro východní Čechy

Nejvyšší ocenění za projekty roku 2023 pro Elektrárny Opatovice a EOP Distribuce

Nezvládla jízdu na kruhovém objezdu

Nezvládla jízdu na kruhovém objezdu

Pravý důvod odhalila dechová zkouška. Řidička nadýchala 2,98 promile alkoholu

Čtvrtá nejnižší v republice

Čtvrtá nejnižší v republice

Nezaměstnanost v dubnu v Pardubickém kraji klesla na 2,9 %

14,5 milionu do podpory cestovního ruchu

14,5 milionu do podpory cestovního ruchu

Krajská samospráva podpoří šedesát rozličných projektů