Tématem je Tajemství

Město Pardubice - 04. 10. 2023
Tématem je Tajemství

PARDUBICE - Univerzita Pardubice tento týden opět hostí celoevropskou akci Noc vědců. Tématem letošního ročníku je Tajemství. Pro rodiny s dětmi, ale i pro všechny nadšence, kteří chtějí tajemství odhalovat, a také prozkoumat taje vědy a techniky, se univerzita otevře na celých 6 hodin v pátek 6. října.

 

„Jsme velmi rádi, že naše akce popularizující vědu a poznání jsou mezi veřejností stále oblíbenější. Loni naši Noc vědců navštívily asi dva tisíce lidí a letos věříme, že budeme mít příležitost oslovit a nadchnout ještě více zájemců všech generací,“ říká prorektorka pro vnější vztahy Univerzity Pardubice Petra Bajerová.

 

Tento pátek od 16 až do 22 hodin mohou zájemci zažít atraktivní program s více než stovkou zapojených popularizátorů ze všech sedmi fakult univerzity.

Čekají je pokusy v chemických laboratořích, proniknou do tajemství lidského těla pod rentgenem nebo tajemství ztracených světů. Rozluští kvízy a tajné šifry a mohou se zapojit do stavby největšího modelu mostu. Návštěvníci také poznají moderní technologie, které jim odhalí další tajemství, ať už se ukrývají ve zkumavce, v elektromobilitě nebo umění.

 

Vstup na akci, která zaplní Fakultu chemicko-technologickou v kampusu v Pardubicích – Polabinách, je zdarma. Univerzita návštěvníkům akce navíc nabízí možnost ekologické dopravy prostřednictvím okružní autobusové linky, která bude projíždět od hlavního nádraží přes centrum až do kampusu Univerzity Pardubice a zájemce zaveze z univerzity také na pardubickou hvězdárnu.

 

Noc vědců vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005. Akce má bořit mýty o vědě i vědcích a ukázat, že věda může být také velmi zábavná a vědci jsou lidé, kteří ji dokáží poutavě představit dětem i dospělým.

 

Informace o akci lze najít také na webu Noc vědců | Univerzita Pardubice (upce.cz) nebo v univerzitní facebookové události. Program všech akcí v republice je možné zdarma stáhnout v mobilních aplikacích Noc vědců na Google Play a App Store. (MaM) Foto: ARCHIV UPCE

Mohlo by vás zajímat:

Pardubice nabité moderní energií

Pardubice nabité moderní energií

Unikátní setkání představí domácí fotovoltaiku, život s elektromobilem a nastíní, proč přichází jaro dříve

Automatické mlýny poprvé

Automatické mlýny poprvé

Zámek Pardubice hostí v pátek zahájení Festivalu muzejních nocí

Vedení města debatovalo s poslanci

Vedení města debatovalo s poslanci

Mezi tématy nechyběla spalovna nebezpečných odpadů nebo areál bývalých kasáren

Pocta JUDr. Josefu Štolbovi

Pocta JUDr. Josefu Štolbovi

Pardubičtí turisté odhalili významnému občanovi desku na domě, kde žil

Pozor na spádové obvody

Pozor na spádové obvody

Pardubické mateřské školy otevírají dveře pro zápisy již za týden

Hasiči mají novou stříkačku

Hasiči mají novou stříkačku

Její nákup financovalo město Pardubice