Orba zůstává základem

Region - 05. 10. 2023
Orba zůstává základem

CHRUDIM - Svědky mistrovského klání oráčů byli diváci na pozemcích školního statku Střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy. K vidění byla i historická zemědělská technika a koně. Návštěvníci zde také mohli ochutnat a zakoupit regionální potraviny.

 

Akce se za Pardubický kraj zúčastnil radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil. „Je symbolické, že se jubilejní 50. ročník mistrovství České republiky v orbě konal právě tady u nás v Pardubickém kraji, kde bylo bratranci Veverkovými vynalezeno ruchadlo a odkud orba prakticky pochází. Ačkoliv máme v dnešní době v zemědělství množství moderních technologií, orba i nadále zůstává základem. A právě její kombinace s moderními technologiemi patří samozřejmě k odpovědnému způsobu obdělávání půdy. Letošní ročník znovu potvrdil, že máme i spoustu šikovných mladých oráčů, kteří v orbě dokáží konkurovat starším a zkušenějším. Jedná se mimo jiné o nadějný příslib do budoucna pro české zemědělství, protože právě pracovité a poctivé zemědělce náš stát potřebuje,“ uvedl radní Krčil.

 

Pro tento ročník se přihlásilo 44 oráčů. Na zorání plochy měli tři hodiny. Kvalitu odvedené práce poté vyhodnocoval sbor rozhodčích na základě předem definovaných kritérií. Vítězové kategorií - Klasický dvouradličný pluh:

Mališ Josef, Otočný dvou až čtyřradličný nesený pluh: Žaloudek František, OPEN kategorie – jednoradličný pluh: Kocourek Pavel, Veterán – klasický nesený pluh: Vaňourek Pavel, Veterán – klasický tažený pluh: Novák Josef, Otočný nesený pluh: Netolický Luboš, Orba s koňmi – jednostranný pluh: Sněhota Oskar, Orba s koňmi – otočný pluh: Wimmer Václav, Junioři: Zadina Jan. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování