Pestrý program i pro veřejnost

Region - 07. 11. 2023
Pestrý program i pro veřejnost

PARDUBICE - Univerzita Pardubice si letos listopadová výročí připomene symbolicky, kulturou, ale i pohybem. Studenty, zaměstnance i veřejnost zve hned na několik zajímavých akcí, které pořádá v listopadu. Zájemci si mohou například vzpomenout na studentskou stávku a revoluci v roce 1989 díky akci Zvonění u auly nebo si netradičně zasportovat při Nočním běhu dvojic.

 

Atraktivní a zábavný Noční běh dvojic odstartuje 13. listopadu přesně v 18:15. Na kilometrové trase večerním kampusem se budou běžecké páry vybavené čelovkami střídat tak, aby tuto vzdálenost každý uběhl čtyřikrát. Ve stejný den nabídne Katedra tělovýchovy a sportu univerzity v rámci Sportovního dne UPCE studentům a zaměstnancům univerzity kapacitu sportovišť, kde budou mít možnost vyzkoušet si powerjógu, veslařský trenažér, squash a zahrát si stolní tenis. Součástí akce budou i tři utkání reprezentace UPCE v rámci Univerzitní florbalové ligy (UFL), včetně derby s Univerzitou Hradec Králové.

 

Tradičním Zvoněním u auly si studenti, zaměstnanci a veřejnost připomenou ve středu 15. listopadu v 17:30 hodin události v roce 1989, kdy zvonění symbolizovalo konec totalitního režimu. Akci u pamětního kamene v blízkosti Auly Arnošta z Pardubic doprovodí vystoupení Vysokoškolského uměleckého souboru.

 

Na akci bude 15.11. v 18:00 navazovat vernisáž v galerii Univerzity Pardubice, kde se nově představí dvojice umělců. Fotograf Miroslav Machotka a malíř Tomáš Lahoda spojili svá díla v expozici s názvem Odstraňte Snoopyho. V galerii GU: bude výstava k vidění do 2. 1. 2024.

 

Přesně v 19:00 také ve středu 15.11. začne v Aule Arnošta z Pardubic koncert Komorní filharmonie Pardubice. Akce pod názvem Studenti za svobodu a demokracii letos odprezentuje díla Antonína Dvořáka, Ludwiga van Beethovena a Zdeňka Fibicha. Pod vedením dirigenta Františka Macka vystoupí i houslista Petr Zdvihal. Předprodej vstupenek pro veřejnost startuje už tento týden 1. 11. v univerzitní aule. Cena je 100 korun, pro seniory a studenty 50 korun.

 

Pokud lidé navštíví některou z akcí v univerzitním kampusu, mohou si také prohlédnout venkovní výstavu, jejímž tématem je projekt Rozjeď to! Panely s fotografiemi a informacemi o kulturních akcích, které vysokoškoláci letos s podporou Statutárního města Pardubice a univerzity zorganizovali pro veřejnost, jsou umístěné mezi budovou univerzitní auly a univerzitními kolejemi. 

 

Další listopadovou akcí, kterou pořádají organizátoři Kavárny Universitas a Katedra literární kultury a slavistiky Fakulty filozofické je přednáška prof. Stanislava Komárka pod názvem Svět je jeden, cest k němu mnoho. O vztazích poznání a beletrie. Akce se uskuteční 15.11. ve 14 hodin v kampusu v učebně EA – 11022. Na akci mimo kampus pozvou vysokoškoláci veřejnost 21. listopadu, kdy se otevře Kavárna Universitas v Divadle 29. Jejím hostem bude tentokrát katolický kněz Michael Martinek, který bude od 17 hodin mluvit na téma Život s křesťanskou vírou v současném Česku.

 

Další diskusí bude pokračovat akce Čaj o páté, která 27. 11. přivítá známého cestovatele. Nejen o cestě kolem světa v trabantu bude přímo v univerzitní aule od 17 hodin debatovat Dan Přibáň. (MaM) Ilustrační foto: JAN VLASÁK

 

Mohlo by vás zajímat:

Prezident Pavel zamíří na Pardubicko

Prezident Pavel zamíří na Pardubicko

Hlava státu navštíví Explosii, nemocnici a poklepe základní kamen Centra leteckého výcviku

Ukončení topné sezony

Ukončení topné sezony

Letošní zima byla výjimečná

Křišťálové komíny pro východní Čechy

Křišťálové komíny pro východní Čechy

Nejvyšší ocenění za projekty roku 2023 pro Elektrárny Opatovice a EOP Distribuce

Nezvládla jízdu na kruhovém objezdu

Nezvládla jízdu na kruhovém objezdu

Pravý důvod odhalila dechová zkouška. Řidička nadýchala 2,98 promile alkoholu

Čtvrtá nejnižší v republice

Čtvrtá nejnižší v republice

Nezaměstnanost v dubnu v Pardubickém kraji klesla na 2,9 %

14,5 milionu do podpory cestovního ruchu

14,5 milionu do podpory cestovního ruchu

Krajská samospráva podpoří šedesát rozličných projektů