Unikátní Andělské vojsko

Kultura - 19. 01. 2024
Unikátní Andělské vojsko

PARDUBICE - V Knihovním centru U Vokolků na Přihrádku – literárním muzeu, detašovaném pracovišti Krajské knihovny - je od 18. ledna do 5. března možné zhlédnout výstavu obrazů barokních andělů.

 

Výstava nabízí část unikátní sbírky obrazů RNDr. Josefa Haldy, na kterých jsou zpodobněny představy andělů ze 17. a 18. století tak, jak je malovali španělští mniši v klášteře Indipendencia v Bolívii nedaleko města Cochabamba. Na amatérských, naivních i profesionálních uměleckých dílech jsou andělé zpodobněni jako šlechtici při činnostech, díky kterým byli uznáváni. Každý anděl má funkci bojovníka či pomocníka, je ozvláštněn hudebním nástrojem či zbraní a na důkaz svého vyššího poslání má namalovaná krásná velká křídla. Jedná se o alegorii andělského vojska, která měla v rámci christianizace zemí Jižní Ameriky zpřístupnit a podpořit činnost mnichů – misionářů.

 

Kolekce 16 vystavených obrazů nabízí vhled do neznámého pojetí specifické představy ochránce a božího posla obyvatel Jižní Ameriky.

 

Ředitelka krajské knihovny Radomíra Kodetová věří, že tato pozoruhodná výstava zaujme návštěvníky a přivede je k zamyšlení, k čemuž dodává: „Kdo z nás se někdy ve svém životě neobrátil na toho svého anděla strážného a nepředstavoval si ho, jak vypadá? Na této unikátní výstavě mají návštěvníci příležitost porovnat svou představu se zpodobněním, které je našemu evropskému vnímání vzdálené.“ (DM) Foto: DIANA MAŘÍKOVÁ

Mohlo by vás zajímat:

Obrovský úspěch Matěje Kotala

Obrovský úspěch Matěje Kotala

Ještě mu nebylo osmnáct a už zazářil v prestižní americké Carnegie Hall

Koncert na piazettě Mlýnů

Koncert na piazettě Mlýnů

Síly spojí dvě významné pardubické umělecké instituce a představí se vynikající sólisté

Máj především pro mladé

Máj především pro mladé

Studio LAIK při Východočeském divadle povede dialog s Máchou

S Táborským a Bez zábradlí

S Táborským a Bez zábradlí

Vstupenky na devátý ročník letního festivalu Pernštejnlove se již prodávají

Barocco sempre giovane s Wihanovci

Barocco sempre giovane s Wihanovci

Nastudování náročných skladeb z 20. století je velkou výzvou

Don Juan se vrací z války

Don Juan se vrací z války

Víkendová premiéra na jevišti Východočeského divadla