Od baroka po normalizaci

Region - 20. 03. 2024
Od baroka po normalizaci

PARDUBICKO - Filmoví profesionálové jako lokační skauti, producenti, scénáristé, režiséři a fotografové přijeli do Pardubického kraje poznat zajímavá místa pro natáčení. Letošní ročník byl úspěšný co do počtu účastníků, kterých dorazilo 10. Ti si chválili zejména fakt, že Pardubický kraj zatím není tolik „okoukaný“ a jsou tu příznivější podmínky pro natáčení oproti jiným částem republiky. Navíc je v regionu široká nabídka méně známých historických budov z různých etap naší minulosti.

 

Regionální filmová kancelář East Bohemia Film Office (EBFO), která je součástí Destinační společnosti Východní Čechy ve spolupráci s Czech Film Commission uspořádala 5. a 6. března lokační obhlídky po Pardubickém kraji. Během dvou nabitých dnů měli filmaři možnost poznat různorodé lokace - například kulturní dům v Holicích, zrekonstruované prostory ve funkcionalistické budově hlavního nádraží Pardubice, a to včetně bývalého kina, které se proměnilo v konferenční sál Sirius. Dále telekomunikační budovu v Pardubicích, barokní statek v Uhersku, Staročeské muzeum v Trusnově, lovecký zámeček v Rábech, pivovar Košumberk, pseudorenesanční zámeček ve Starých Čívicích, Mladotický mlýn, Hamerskou roubenou krčmu, historický dvůr a krčmu v barokní sýpce v Chrasti a další budovy v Pardubicích. Všechna místa a objekty spojuje, že jsou vizuálně zajímavé a pochází z různých historických epoch, a to včetně socialistické architektury 70. a 80. let minulého století, o kterou filmaři mají velký zájem.

 

EBFO propaguje Pardubický kraj jako atraktivní destinaci. Filmová kancelář láká místní a zahraniční produkce k natáčení a zároveň slouží jako spojka mezi filmaři a místními institucemi a lokacemi. Natáčení v kraji přináší pozitivní dopad na místní služby a ekonomiku a přispívá k propagaci regionu v rámci filmového turismu. „V minulých letech podpořil Pardubický kraj formou individuálních dotací audiovizuální díla jak dokumentární, tak hraná, která vznikají na území kraje. Například celovečerní film Služka, který se natáčel v letech 2020 a 2021 na Státním zámku Slatiňany, v Železných horách a v Holicích. Filmaři v regionu strávili celkem 32 natáčecích dní. V loňském roce se u nás za podpory Pardubického kraje například natáčely snímky Ovce žerou první a Neslyším ničeho o životě Bedřicha Smetany. Oba filmy by měly mít premiéru v tomto roce,“ uvedl Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje zodpovědný za majetek, sport a cestovní ruch. (MiV) Foto: CZECH FILM COMMISSION (Na snímku skupina filmařů v loveckém zámečku v Rábech)

 

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu