Festival je připraven

Kultura - 26. 03. 2024
Festival je připraven

PARDUBICKO - Festival Pardubické hudební jaro se letos uskuteční v období  mezi 2. dubnem a 19. květnem. Pro návštěvníky je připraveno celkem 15 koncertů a 1 doprovodný program (spoluúčast na mši).

 

Slavnostní zahájení v Sukově síni pardubického Domu hudby nese příští úterý název Gabriela Beňačková Gala. Světoznámá operní pěvkyně se loučí se svou kariérou, a to rolemi, které ji provázely od samého začátku. V podání Gabriely Beňačkové tak 2. dubna naposledy zazní árie z Prodané nevěsty, Rusalky a Její pastorkyně. Duety s ní zazpívá Jakub Pustina, na klavír je doprovodí Jiří Hrubý.

 

Dalšími hvězdami letošního 46. ročníku jsou jazzman Rudy Linka, folkový zpěvák Jaromír Nohavica a tenorista Štefan Margita, jehož pardubické zastavení v rámci turné Rež, rež, rež bude vrcholem celého festivalu.

 

Festival také nabízí komorní program, který zahrnuje vystoupení talentovaných hudebníků v intimnějším prostředí, například v Gočárově galerii v opravených Automatických mlýnech nebo ve Společenském sále pardubické radnice. Některé koncerty se uskuteční v partnerských městech festivalu, tedy v Přelouči, Cholticích, Sezemicích, Heřmanově Městci a v Seči.

 

„Jako každoročně se také snažíme podporovat mladé umělce. Letos je proto součástí festivalu koncert s názvem Ti nejlepší z konzervatoře. Ten kromě podpory nových talentů podtrhuje úzkou spolupráci mezi Komorní filharmonií a pardubickou konzervatoří,“ uvádí za pořadatele festivalu, jímž je Komorní filharmonie Pardubice, Milena Potůčková. (zr) Foto: KFP (Na snímku Gabriela Beňačková s Jakubem Pustinou)

Mohlo by vás zajímat:

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné