Vnímají potřeby obcí

Region - 28. 03. 2024
Vnímají potřeby obcí

PARDUBICKO - Více než 68 milionů korun pošle Pardubický kraj prostřednictvím dotačních titulů Programu obnovy venkova 2023+ do rekonstrukce budov, parkovišť, veřejného osvětlení i další infrastruktury v regionu. Rozhodli o tom krajští radní na svém posledním zasedání. Dotační podpora se také týká projektů mikroregionů či místních akčních skupin, ale i provozních nákladů venkovských obchodů, která je podmíněná nabídkou regionálních produktů.

 

Stávající program, který se skládá z celkem šesti dotačních titulů, reflektuje cíle Strategie rozvoje Pardubického kraje 2021 – 2027 a krajské územní politiky. „Cílem dotací z Programu obnovy venkova 2023+ je podpořit stálý rozvoj obcí, měst a jejich společných sdružení. Zároveň se snažíme vnímat odlišné potřeby jednotlivých regionů a také zohlednit počet obyvatel obcí. Pro tento rok jsme obdrželi celkem 491 žádostí v celkové hodnotě téměř 122 milionů korun. Z celkově požadované částky jsme na zasedání rady odsouhlasili dotační podporu přesahující 68 milionů korun,“ řekl hejtman Martin Netolický.

 

Předmětem krajské podpory jsou opravy chodníků, rekonstrukce budov, infrastruktury obcí i pomoc s udržením pošt. „Osobně považuji za důležité i poskytnutí prostředků na částečné pokrytí provozních nákladů vesnických obchodů a zvýhodnění těch, kteří nabízejí regionální potraviny. Konkrétně v rámci tohoto programu uvolňujeme každoročně oproti předchozím letům větší částku peněz. A stejné to je letos. Potvrzuje se tak, že spojení a podmínění podpory obchodů nabídkou regionálních výrobků byl jednoznačně krok správným směrem. Finanční podpora míří dále na projekty mikroregionů, místních akčních skupin a další potřeby obcí. Ta škála projektů je skutečně široká,“ uvedl krajský radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil.

 

Z celkem podaných 492 žádostí splnilo kritéria 490 z nich. (ToK) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života