Novinky v dopravě

Region - 16. 03. 2021
Novinky v dopravě

 

PARDUBICKO - V Integrovaném dopravním systému Královéhradeckého a Pardubického kraje IREDO platí hned několik změn. Nově je cestujícím umožněno platit bankovní kartou a díky QR kódům jim stačí pouze jedna přestupní papírová jízdenka.

Od 7. března je možné uhradit jednotlivé jízdenky platební kartou přímo v daném spoji. Zároveň není nutné si s každým přestupem kupovat novou papírovou jízdenku. Cestujícím postačí pouze jedna jízdenka, která má na sobě vytištěný QR kód, který poslouží pro odbavení pro celou trasu. V neposlední řadě si cestující nově budou moci přes e-shop dobít elektronickou peněženku nebo zakoupit vícedenní jízdenky. 

V Královéhradeckém kraji platí novinky v autobusové i drážní dopravě, v Pardubickém kraji mohou cestující nový způsob odbavení využít prozatím jen ve vlacích. U autobusových dopravců platí stávající způsoby odbavení. „V Pardubickém kraji se tyto novinky v autobusech objeví o něco později. Soutěž na nové dopravce již proběhla, ale ještě musíme podepsat smlouvy,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje pro oblast dopravy Michal Kortyš.

V tuto chvíli to znamená, že po Královéhradeckém kraji se na jednu papírovou přestupní jízdenku dostanou cestující autobusovými i vlakovými spoji napříč celým krajem. V Pardubickém kraji cestující v autobusové dopravě potřebují pro přestupní jízdenku čipovou kartu IREDO nebo si pro jednotlivé spoje budou muset zakoupit jízdenku novou.

„Mezi smluvní autobusové dopravce, u kterých lze nový systém odbavení využít, se v Královéhradeckém kraji řadí CDS Náchod, P-transport, AUDIS BUS a BusLine KHK.  Nicméně úzce spolupracujeme s Pardubickým krajem na případné implementaci nových možností odbavení také u nich,“ doplnil Václav Řehoř, radní Královéhradeckého kraje pro oblast dopravy.

Systém nového odbavování platí na železnici pro oba kraje – smluvními drážními dopravci zařazenými do IDS IREDO jsou České dráhy a.s., GW Train Regio a.s., Leo Express Tenders s.r.o. a ARRIVA vlaky s.r.o.. (DoB) Foto: INTERNET

Mohlo by vás zajímat:

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně