Jak postupovat proti násilníkům

Region - 06. 09. 2024
Jak postupovat proti násilníkům

PARDUBICE – Nebývalé množství policistů, ale také „komparsistů“, reprezentujících druhou potencionální stranu, se sjelo ve čtvrtek do bývalých kasáren na Zborovském náměstí. Uskutečnila se zde akce, o níž informuje tisková mluvčí Policie ČR Pardubického kraje Iveta Kopecká. Její text přinášíme v plném znění:  

 

Pouliční nepokoje, útoky se zbraněmi, barikády, rabování a zapalování aut. To vše řešili policisté a ostatní složky IZS v rámci prověřovacího cvičení. 

 

Ve čtvrtek se v pardubickém areálu Kasáren T. G. Masaryka uskutečnilo cvičení s mezinárodní účastí německých policistů, jehož cílem bylo prověřit připravenost a vzájemnou spolupráci složek IZS při společném zásahu. Jak už samotný název cvičení „STREET VIOLENCE 2024“ napovídá, jednalo se o zákroky při pouličním násilí. Policisté společně s hasiči, záchranáři a strážníky městské policie tak museli v reálných podmínkách řešit masivní narušení veřejného pořádku, ozbrojené agresivní skupiny osob, barikádové situace, poškozování a zapalování majetku a rabování.

„Prověřovací cvičení jsou pro nás klíčová, protože nám umožňují prověřit naše schopnosti v reálných podmínkách. Společně s ostatními složkami záchranného systému si tak můžeme ověřit rychlost zásahu, efektivitu i vzájemnou koordinaci,“ řekl ředitel Krajského ředitelství policie Pardubického kraje plk. Jan Ptáček. Zároveň dodal, že cvičení je mimořádné svým rozsahem, zaměřením i použitou technikou.

 

Cvičení se zúčastnilo přes 400 lidí. Jednalo se především o policisty z Pardubického kraje a také policisty z libereckého a pražského krajského ředitelství a dále policisty z Bad Düben SRN. S ohledem na charakter cvičení se zapojili zejména policisté z pořádkových jednotek, ale i kolegové z oddělení služební kynologie a hipologie. Nedílnou součástí cvičení byli také zástupci Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje a Městské policie Pardubice.

 

Policisté během zákroků při věrně nasimulovaných modelových situacích využili prostředky pro násilný vstup do budovy, žebříky, zásahovou pyrotechniku, vrhače neletální munice a vodní stříkač.

 

„I přesto, že se jednalo cvičení, tak ty podmínky zde byly velmi náročné a věrohodné do posledního detailu. Chtěl bych upřímně poděkovat všem zúčastněným za jejich profesionální přístup a nasazení“, zhodnotil průběh cvičení plk. Jan Ptáček. (zr) Foto: PČR

Mohlo by vás zajímat:

Radiátory začínají hřát

Radiátory začínají hřát

EOP hlásí: Z letních dnů rovnou do topné sezóny

Krajští silničáři v pohotovosti

Krajští silničáři v pohotovosti

V případě, že zjistíte jakoukoliv mimořádnou událost na silnicích, volejte vždy na linku 112

Po suchu pravý opak

Po suchu pravý opak

Meteorologové vydali nejvyšší stupeň výstrahy před deštěm a povodněmi v kraji

Kladruby naruby ZRUŠENY

Kladruby naruby ZRUŠENY

Rekordní čtyřiadvacetispřeží v rámci zábavného rodinného odpoledne až někdy jindy

Bouračka na nadjezdu

Bouračka na nadjezdu

U Černé za Bory se v pondělí střetla tři vozidla

Hravé odpoledne na farmě Apolenka ZRUŠENO

Hravé odpoledne na farmě Apolenka ZRUŠENO

Deštivé počasí nepřeje akcím pod širým nebem