Jiřího Mádla potěšilo plné letní kino

Kultura - 07. 09. 2024
Jiřího Mádla potěšilo plné letní kino

PARDUBICE V letním kině představil v pátek večer svůj nejnovější film Vlny známý český filmový herec, režisér a scénárista Jiří Mádl. Účinkoval v celé řadě snímků, jako jsou například Snowboarďáci, Konfident, Colette, Gympl, Probudím se včera, Děti noci, Hra, Deníček moderního fotra či Modelář. Díky tomuto titulu obdržel Českého lva 2021 za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

 

Objevil se i v mezinárodních projektech jako Borgia, Interlude in Prague nebo Berlin Eins. Za své tvůrčí počiny získal ocenění po celém světě. Je dokonce nejmladším hercem, který kdy dostal ocenění Křišťálový glóbus za nejlepší mužský herecký výkon na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, a to za film Děti noci.

 

Před speciální projekcí snímku Vlny pod letním pardubickým širým nebem nám Jiří Mádl ochotně poskytl exkluzivní rozhovor.

 

Co se vám vybaví, když se řeknou Pardubice?

 

Vybaví se mi můj spolužák z vysoké školy, pardubický rodák Julian Záhorovský. Myslím, že v době, kdy se účastnil první řady pěvecké televizní soutěže Česko hledá SuperStar, tak půlka z těch, co přišla do Pardubického letního kina, ho jistě měla na plakátu v dětském pokoji. Ta první ho milovala, ta druhá ho nenáviděla a házela do něj šipky. Společně s Julkem jsem poznával i různá zákoutí Pardubic. A už tehdy mi přišlo, že tu až na Julka žije řada opravdu krásných lidí. Potvrdilo se to i při promítání v Pardubickém letním kině. Zajímalo by mě, co tady máte za vodu nebo co pijete.

 

Jaký je váš vztah k letním kinům?

 

To je takové dvousečné. Samozřejmě mám moc hezké zážitky z letních kin, a to z doby, kdy jsem byl kluk či dospívající. Z pohledu filmaře to jsou naopak spíš strašné zážitky, protože většina projekcí v letních kinech nemá moc dobrý zvuk ani obraz. Ale samozřejmě chápu, že pro diváky jsou letní kina příjemná. A my jako filmaři pochopitelně chceme, aby si s naším filmem lidé spojili nějaký příjemný zážitek, že někam přišli, dali si tam pivo, bylo hezké teplé počasí, dívali se na film a drželi u toho někoho za ruku.

 

Pardubické letní kino se za 19 let své existence stalo unikátním fenoménem. S celkovou návštěvností kolem milionů diváků, kteří mají možnost sledovat atraktivní domácí i zahraniční snímky zcela zdarma, se stalo jedním z největších letních kin v České republice. I na váš snímek Vlny bylo v Pardubickém letním kině plno. Co na to říkáte?

 

Člověka to potěší. Samozřejmě chci, aby se náš film dostal k co nejvíce lidem. Věříme, že z něj diváci mají nějaké emoce a zatím se to tak i jeví. Je fajn, když slyšíme, že začíná dokonce propojovat rodiny, kde byly předtím různé nesváry. To mi přijde zajímavé. Vůbec jsem to neplánoval, ale ono se to skutečně děje. Spojuje rodiny i generačně. Lidé mi píšou, že třeba přišli domů z kina a spontánně se objali. Z toho mám opravdu velkou radost.

 

Pardubické letní kino připravilo na závěr letošního roku projekci tří snímků, v nichž máte silný otisk. Kromě Vln to jsou snímky Probudím se včera a Pojedeme k moři. Jde v podstatě o festival Jiřího Mádla.

 

Těší mě to. Už je to asi čtvrtý případ, kdy nějaké kino něco podobného udělalo a chystají se i další podobné akce. Jsem rád, že v Pardubicích zvolili opravdu velmi sympatický výběr titulů. Je to trošku dané osobou Miloslava Šmídmajera, který je producentem snímků Probudím se včera a Pojedeme k moři a v současné době se podílí na chodu Pardubického letního kina. Díky němu jsem tady, protože je to můj kamarád.

 

Jak byste krátce představil tyto tři snímky?

 

O filmu Vlny jsem začal poprvé uvažovat v roce 2009. Posledních pět let jsem s ním byl prakticky každý den a teď se z toho zhruba rok intenzivně léčím. Samotné natáčení trvalo 55 dní. Když to řeknu Čechům, tak říkají, jak je to hodně, v Německu se zase diví, proč tak málo.

Film Probudím se včera režíroval Miloslav Šmídmajer a bylo to jedno z nejhezčích natáčení, které jsem zažil. A snímek Pojedeme k moři byl můj první, který jsem režíroval. Je unikátní v tom, že budí dojem, jako kdyby celý film točilo dítě.

 

Co dalšího v současné době chystáte?

 

Budu mít hodně práce před kamerou. Čeká mě natáčení filmu Džob, což je pokračování Gymplu a Vejšky. S režisérem Jirkou Strachem budeme točit takový milý, komický film o sebevrazích. Těším se i na jedno natáčení ve Švýcarsku. A na spadnutí jsou ještě nějaké další projekty, tak uvidíme.

Připravil: TOMÁŠ DVOŘÁK Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ (Na snímku zleva producent Miloslav Šmídmajer, Jiří Mádl, náměstkyně primátora Jiřina Klčová a náměstek hejtmana Roman Línek)

Mohlo by vás zajímat:

Petra Janečková opět nominována

Petra Janečková opět nominována

Herečka Východočeského divadla sahá po Thálii tentokrát v činoherním oboru

V neděli Velký návštěvní den

V neděli Velký návštěvní den

Východočeské divadlo Pardubice láká na prohlídky zákulisí

Zámeček na vlnách swingu

Zámeček na vlnách swingu

V neděli 8. září se uskuteční akce v prostorách Larischovy vily

Zlatá Pecka vyvrcholí v Pardubicích

Zlatá Pecka vyvrcholí v Pardubicích

V sobotu se uskuteční v Domě hudby závěrečný galakoncert festivalu

Filharmonici do Itálie

Filharmonici do Itálie

Pardubickému publiku se orchestr představí v polovině září

Diváky čeká sedm premiér

Diváky čeká sedm premiér

Pardubický herecký soubor vstoupil do své již 115. divadelní sezóny