Jiří Ševčík v Magnesia Litera

Kultura - 06. 04. 2021
Jiří Ševčík v Magnesia Litera

 

PARDUBICE - Je libo Queen, Eltona Johna, George Michaela, Davida Bowieho, či snad Micka Jaggera z první ruky? Potom sáhněte po knize „Skoro všechno nej“, jejímž autorem je východočeský zpěvák, producent a zakladatel hudební formace Pirate Swing Band Jiří Ševčík. Tyto legendy (a mnohé další) se mu poštěstilo pracovně potkat a jeho velmi zábavná a sebeironická biografie se nyní ocitá i v elitní společnosti cen Magnesia Litera za loňský rok.

„Pompézní jízda“:

recenze i reakce čtenářů ve shodě

 

„Kdyby česká komerční ulepenost nedegradovala ono slovo na „bavičství“, všemu, co Ševčík s kapelou již dekádu činí, by slušelo označení „entertainment“. Bez přívlastků, doma vzácný, sinatrovský, jasný jak neony ve Vegas či na Broadwayi,“ napsal v redakční glose editor MF Dnes, Petr Mareček, a nemýlil se. Pirate Swing Band se před 10 roky stal zjevením nejen na domácí scéně, opakovaně přímo spolupracoval s Queen, Robbiem Williamsem nebo kompletní tuzemskou špičkou v čele s Karlem Gottem. Cesta jejího frontmana Ševčíka však započala o desítky let dříve vesnickou dechovkou, pokračovala přes Konzervatoř Pardubice, dirigování Pardubického dětského sboru Iuventus Cantans, rádia Panag a Life či post sólisty Big bandu Felixe Slováčka, a vedla k založení vlastního bandu, jež má na kontě i šest CD a DVD a hitparádové úspěchy v devíti zemích světa.

„Zpověď je cenná nejen všudypřítomnou pokorou, ale hlavně v přesné zkratce, jíž zpřítomňuje divoká 90. léta. Vypravěč baví sebe i čtenáře, chvíle trapnosti a humoru líčí s až lodgeovskou lehkostí, momenty smutku a nenávratnosti jsou očistně věcné. Kniha Jiřího Ševčíka snese i ty nejpřísnější parametry biografií anglického střihu,“ tvrdí zase reflexe týdeníku Sedmička. „Představte si, že mě přirovnali k ranému Michalu Vieweghovi nebo britskému prozaikovi Davidu Lodgeovi – to je ohromná pocta, jsem jak v Jiříkově vidění,“ glosuje svůj nečekaný úspěch autor. Čtenář se s ním ocitne v Německu, Švýcarsku, Británii či USA, avšak trumfem Ševčíkovy knihy je zejména pardubický fundament, ukotvení v našem regionu.

Množství kladných mediálních reakcí se vzácně shoduje i s názory čtenářské veřejnosti, která (i přes pouhých pár dnů otevřená knihkupectví) loni prokázala o titul enormní zájem. „Jsem hrdý na fakt, že moje vyprávění si našlo cestu i do desítek veřejných knihoven, včetně té Národní, to už je fakt mazec. A Magnesia Litera? O tom jsem si nedovolil ani fantazírovat,“ dodává spisovatel, i když se tomuto označení sám brání.

 

Prestižní ocenění

 

Knize, jíž na střeše pardubického divadla loni v září pokřtily čtyři z jejích postav – Peter Freestone (někdejší tajemník Freddieho Mercuryho), Felix Slováček, Petr Kotvald a ředitel VČD Petr Dohnal, se nyní dostává i pocty nejvyšší. Je zařazena do kolekce nejzajímavějších literárních počinů za loňský rok, soutěže Magnesia Litera, a to dokonce hned v několika kategoriích. „Nejsem takový samožer, abych si myslel, že tam mám nějakou extra šanci, ale už to, že desítky kritiků z poroty si ten můj opus chtějí přečíst, mi lichotí,“ směje se Ševčík. Není však bez šancí, jeho dílku se obsáhle věnoval i uznávaný časopis Téma v šestistránkovém materiálu, publikace zaznamenala ohlas také za hranicemi a prý se jedná o její anglické mutaci. To ale není všechno.

Audiokniha jinak

„Jsem bohužel trochu magor a obvykle mívám utopickou, leč přesnou představu o svých projektech. Proto i když jsem audio-podobu tohoto mého textu nikdy neplánoval, jeho úspěch mě trošku nalomil. Velkopansky jsem si říkal: OK, tak buď Ivan Trojan, nebo Bohdan Tůma, nikdo jiný,“ vysvětluje se smíchem Ševčík a vzápětí se svěří. „Ani v nejdivočejším snu by mě ale nenapadlo, že k jednomu z nich se kniha nějak dostane, leč stalo se. Skoro tomu sám ani doteď nevěřím, ale jednoho z největších hlasových profesionálů můj styl psaní zaujal a nabídl mi spolupráci. Trubači, trubte, hlasem mého nitra se stane dabingová superstar: Jim Carrey, Wesley Snipes, Denzel Washington či šerif Wiggum ze Simpsonových, pan Bohdan Tůma. A to už je docela nátěr!“ žasne autor, jenž se s Tůmou podělí i o režisérský post. Dramaturgem audioknihy se stal legendární textař a básník Pavel Cmíral, o hudbu se postará uznávaný jazzový pianista a aranžér Pirate Swing Bandu, Radek Škeřík.

„Přál bych si vlastně jen jedno – aby lidi při čtení či poslechu mých alotrií na chvíli zapomněli, co je zrovna trápí, tu jízdu si užili a pobavili se tím, co jsem to za kus vola,“ vtipkuje Jiří Ševčík. Audiokniha by měla světlo světa spatřit na podzim, avšak vyhlášení výsledků klání Magnesia Litera se (pravděpodobně vůbec poprvé s pardubickým zástupcem) odehraje již 8. června na obrazovkách televizní stanice ČT Art. (td) Foto: TOMÁŠ KARLÍK

Mohlo by vás zajímat:

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková

V úterý zazní Stabat Mater

V úterý zazní Stabat Mater

K nastudování duchovního díla spojily síly Komorní filharmonie a Konzervatoř Pardubice