Sál pro více než 200 osob

Region - 14. 04. 2021
Sál pro více než 200 osob

 

PARDUBICE - Modernizace zámku bude po dokončení perštejnské expozice pokračovat vybudováním návštěvnického centra a stálých expozic Východočeského muzea a reprezentativního společenského sálu se zázemím. Radní Pardubického kraje nyní vybrali projektanty.

„Nový společenský sál i návštěvnické centrum jsou významné součásti budoucího provozu v této národní kulturní památce, a proto jsme jim věnovali velkou pozornost. Jejich architektonické řešení formou studie vytvořili Eva Jiřičná a Petr Všetečka a pro další stupně projektové dokumentace budou jejich návrhy závazné. Uvedení architekti budou coby autoři osobně dohlížet na jejich podrobnější zpracování, kterého se ujme projekční kancelář vybraná Pardubickým krajem formou dvou veřejných soutěží. Shodou okolností obě soutěže vyhrála stejná firma, která má poměrně velké zkušenosti s památkami, a tak věřím, že to dopadne dobře,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek. Název vítězné projekční firmy může Pardubický kraj zveřejnit až po uplynutí lhůty pro odvolání.

V letošním roce bude dokončen projekt obnovy hlavního paláce pro pernštejnskou expozici za více než 110 milionů korun, a to s významným podílem zdrojů získaných z Evropy.  Na tento zdárný průběh oba další projekty navazují a také pro ně opět hledáme možnosti spolufinancování prostřednictvím evropských fondů v rámci výzev IROP v období 2021+. Předpokládaná hodnota první etapy návštěvnického centra a stálých expozic činí podle studie 60 milionů korun a odhad nákladů na společenský sál je 120 milionů korun,“ sdělil radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.

V souladu s Generelem rozvoje pardubického zámku bude severní křídlo paláce sloužit společenskému a kulturnímu životu. Společenský trakt zahrnuje reprezentativní sál ve třetím podlaží a reprezentativní foyer včetně zázemí pro catering, šatny a hygienické zázemí ve druhém podlaží. Zásadním parametrem projektu je zprovoznění společenského sálu s návštěvnickou kapacitou více než 200 osob, splnění akustických, estetických a požárních parametrů a zajištění bezbariérového přístupu.

Budova č. p. 3 na nádvoří zámku (dnes Východočeská galerie) bude v rámci projektu revitalizována na moderní návštěvnické centrum a dále zde vzniknou stálé expozice Východočeského muzea v Pardubicích, které byly v rámci předešlých projektů vymístěny ze zámeckého paláce. Vzhledem k výši finančních objemů vycházejících ze studie bude revitalizace a adaptace prostor a přilehlého parteru řešena ve dvou etapách. (zun) VIZUALIZACE: Pk (Jeden z návrhů architektky Evy Jiřičné)  

 

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života