Mladí mají velký zájem

Region - 15. 04. 2021
Mladí mají velký zájem

 

PARDUBICE - Téměř pět a půl tisíce přihlášek ke studiu už dorazilo na zdejší univerzitu. Enormní zájem o vzdělávání je letos na Fakultě zdravotnických studií. Čísla ještě porostou, protože některé fakulty maturantům šanci pro podání přihlášek do bakalářského studia ještě neuzavřely. Větší nárůst uchazečů přesto hlásí i tyto fakulty univerzity.

„Jsme rádi, že se zvyšuje zájem o studium na Univerzitě Pardubice, a to na všech sedmi fakultách. Uchazeči mají velký zájem jak o technické, tak společenskovědní disciplíny, kde je široká nabídka v zajímavých a perspektivních studijních programech, oborech a specializacích,“ říká prorektorka Tatiana Molková.

Na Fakultu zdravotnických studií bylo možné podávat přihlášky do konce března. Poprvé ve své historii překročil zájem o studium nelékařských studijních programů hranici jednoho tisíce uchazečů. Ve srovnání s minulým rokem je to přibližně o 30 procent více. „Zvýšený zájem o studium na naší fakultě připisujeme mimo jiné i růstu prestiže zdravotnických nelékařských povolání, jejichž význam a důležitost potvrdila a zviditelnila světová pandemie Covid-19,“ uvedla Jana Holá, děkanka Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice.

Do bakalářských studijních programů by mělo nastoupit přibližně 400 uchazečů. Největší zájem je o studium v bakalářském studijním programu Všeobecné ošetřovatelství, kde eviduje fakulta podaných přihlášek dokonce o 50 procent více. „Současná situace odráží vysokou potřebu zejména sester, a ukázala, jak společensky relevantní tyto obory jsou,“ zdůrazňuje děkanka Holá. 

Na Fakultu ekonomicko-správní Univerzity Pardubice podalo přihlášku do poloviny dubna téměř 1 600 uchazečů a na dalších pět fakult univerzity je stále možné se hlásit. Například Fakulta filozofická, která uzavře přihlášky příští týden, zaznamenává růst zájemců také o studijních programy, které byly loni pro uchazeče méně atraktivní. Velký zájem převyšující násobně možnost přijetí je opět o Fakultu restaurování. Na fakultu sídlící v Litomyšli už také letos dorazil nadprůměrný počet přihlášek. Loni fakulta vybrala pouze třetinu uchazečů, letos lze přihlášky ke studiu podávat až do 7. května. Fakulta chemicko-technologická dává prodloužený prostor zájemcům o studium v bakalářských oborech do konce dubna. Stejně tak další dvě technicky zaměřené fakulty - Dopravní fakulta Jana Pernera a Fakulta elektrotechniky a informatiky, které počkají na přihlášky maturantů do bakalářského studia až do konce května.

Na Univerzitě Pardubice studuje 7 000 vysokoškoláků. Univerzita Pardubice nabízí bakalářské, magisterské a doktorské studium a výběr ze 150 studijních oborů a specializací v oblasti přírodních, technických, společenských i ekonomických věd, uměleckých a zdravotnických oborů. (MaM) Foto: UPa

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury