TECHNOhrátky opět do škol

Region - 19. 04. 2021
TECHNOhrátky opět do škol

PARDUBICE – Dobrá zpráva pro žáky vyšších ročníků základních škol a studenty vybraných středních odborných škol v Pardubickém kraji. Také v roce 2021 je budou provázet TECHNOhrátky – projekt na podporu volby studia technických a odborných oborů. Organizátoři vyhlásili právě v těchto dnech devátý ročník oblíbeného seriálu, který opět nabídne ve vybraných středních školách patnáct seznamovacích akcí s nejrůznějšími profesemi a řemesly, dlouhodobou soutěž o atraktivní ceny i spoustu poučení a zábavy pro jeho aktéry.

 

Zatím poslední TECHNOhrátky se uskutečnily 9. září loňského roku ve Střední průmyslové škole stavební Pardubice. Od té doby je – stejně jako ostatní školní výuku – zastavila pandemie nemoci Covid-19.

„Jsme rádi, že Pardubický kraj TECHNOhrátky podpořil i v této složité době. Žáci osmých a devátých ročníků ani středoškolští studenti zatím do lavic stále ještě nemohou, proto průběh projektu samozřejmě maximálně přizpůsobíme platným protiepidemickým opatřením. Do konce dubna nejprve školáky oslovíme vyhlášením kreativní soutěže Řemeslo doma. Vlastní program v podobě patnácti motivačních akcí plánujeme zahájit v září, kdy už snad koronavirová pandemie definitivně pomine,“ říká Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

 

Soutěž Řemeslo doma II. bude navazovat na vydařenou premiéru v minulém roce, kdy více než stovka aktérů ze základních i středních odborných škol přihlásila své, často unikátní technické, gastronomické či umělecké práce z kovu, dřeva, papíru, plastu a textilu. Tyto artefakty vznikly během uzavření škol v domácích podmínkách – v dílnách, obývacích pokojích, na půdách, na zahradách nebo v kuchyních. Termín pro zaslání fotografií soutěžních výrobků vyprší zájemcům 15. června, poté bude o pořadí v několika kategoriích rozhodovat odborná porota i veřejnost prostřednictvím hlasování na facebookovém profilu projektu.

 

V současné době organizátoři ve spolupráci s odborem školství Krajského úřadu Pardubického kraje finalizují termíny patnácti zastavení letošních TECHNOhrátek na středních odborných školách. V seznamu jsou všechny, v nichž se kvůli nástupu pandemie nemoci Covid-19 v roce 2020 akce nekonala. Staronováčci jsou tentokrát jen tři – SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim, SŠ zahradnická a technická Litomyšl a SŠ automobilní Ústí nad Orlicí.

 

„Sestavit optimální kalendář akcí je nesmírně obtížný úkol. Je totiž nutné sladit termínové představy vedení pořadatelských středních odborných tak, aby vyhovovaly nejen jim, ale také respektovaly postupné střídání jednotlivých okresů, v nichž tyto školy sídlí. Pokud koronavirová pandemie skončí, počítáme s ´ostrým´ startem projektu od začátku září, Navíc abychom zvládli kompletní program projektu, budeme muset TECHNOhrátky pořádat každý týden a navzdory tomu nás čeká závěrečná akce krátce před Vánoci,“ vysvětluje Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.

Od května 2013 se během následujících osmi let zapojilo do TECHNOhrátek v 95 speciálních akcích celkem 12 765 žáků ze 119 základních škol. V loňském roce se uskutečnily pouze čtyři návštěvy středních škol – tři na jaře, jedna v září. (zr) Ilustrační foto: VLADIMÍR ZEMÁNEK

 

 

TECHNOhrátky – seznam středních škol na rok 2021

SŠ technická a VOŠ ČESKÁ TŘEBOVÁ

Odborné učiliště CHROUSTOVICE

SOŠ a SOU obchodu a služeb CHRUDIM

VOŠ a SŠ zemědělská CHRUDIM

SOU zemědělské CHVALETICE

SOU opravárenské KRÁLÍKY

SOŠ a SOU LANŠKROUN

 

 

Průmyslová SŠ LETOHRAD

SŠ zahradnická a technická LITOMYŠL

SPŠ potravinářství a služeb PARDUBICE

SPŠ stavební PARDUBICE

SOU SVITAVY

SŠ automobilní ÚSTÍ NAD ORLICÍ

SŠ technická VYSOKÉ MÝTO

SŠ obchodu, řemesel a služeb ŽAMBERK

Mohlo by vás zajímat:

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku