Co si nenechat ujít

Region - 30. 04. 2021
Co si nenechat ujít

 

PARDUBICKO - Příští týden se po více než čtyřech měsících otvírají za přísných hygienických podmínek také muzea a galerie zřizované Pardubickým krajem. Většina z nich přivítá návštěvníky v úterý, Východočeské muzeum pak ve čtvrtek.

 

 

Veřejnost loni přišla o vánoční výstavy, ale také o některé projekty, které se výstavních prostorách moc dlouho neohřály. Pokud to bylo možné, jsou výstavy prodlouženy, ale třeba unikátní výstava gotických památek nazvaná Víra v umění, umění ve víře v Regionálním muzeu v Chrudimi musela být ukončena a památky navráceny majitelům. 

 

 

„Z dříve instalovaných výstav bych chtěl v Pardubicích na Zámku upozornit zejména na Bohuslava Reynka a výstavu Ruka v rouně v galerii a Věci vyprávějí - 140 let Pardubického muzea. To jsou skutečně mimořádně události a rozhodně bychom si je neměli nechat ujít. Stejně tak jako historické tisky z 15. a 16. století zapůjčené z Regionálního muzea v Chrudimi, které vystavuje Knihovní centrum u Vokolků na Příhrádku. V Domě U Jonáše je k vidění mimo jiné tvorba architekta Miroslava Řepy a také se tu děti s rodiči mohou setkat s Pernštejny. Kromě toho je ale připraveno i mnoho nových projektů jak v Pardubicích, tak na dalších místech kraje,“ pozval milovníky kultury Roman Línek, náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu.

 

 

V Litomyšli bude Regionální muzeum kromě stálých expozic vítat návštěvníky ve třech nových výstavách. Výstava obrazů Sergeje Iščuka se koná k životnímu jubileu umělce, který i přes své ukrajinské a kozácké kořeny považuje město Bedřicha Smetany za svůj skutečný domov. Další výstava má název Báječní dobrodruzi a představí počátky archeologie v regionu. Poctu Josefu Váchalovi a dalším outsiderům českého výtvarného umění vzdá Oldřich Hamera v Portmoneu.

 

 

V Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě hned po otevření zjistíte, jak vypadala města východních Čech před dvěma sty lety na vedutách malíře Jana Antonína Venuta.

 

 

Regionální muzeum v Chrudimi připomene významné životní jubileum chrudimského kreslíře – humoristy a ilustrátora J. H. Lušovského, který se mimo jiné už čtvrt století věnuje malování pro radost dětem v nemocnicích.

 

 

Východočeské muzeum v Pardubicích zve také na loni vytvořenou novou expozici moderního skla  s názvem S.K.L.E.M. a od poloviny května pak spolu s Univerzitou Pardubice představí Pernštejnské ženy a jejich roli v tehdejší Evropě.

 

 

Podrobné programy a přesné datum otevření zjistíte na webových stránkách jednotlivých institucí. Stále platí, že v galerii a muzeích Pardubického kraje je každý čtvrtek pro žáky a studenty, kteří se prokáží průkazkou, vstup zdarma. (zun) Foto: Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech