Festival je připraven

Kultura - 26. 03. 2024
Festival je připraven

PARDUBICKO - Festival Pardubické hudební jaro se letos uskuteční v období  mezi 2. dubnem a 19. květnem. Pro návštěvníky je připraveno celkem 15 koncertů a 1 doprovodný program (spoluúčast na mši).

 

Slavnostní zahájení v Sukově síni pardubického Domu hudby nese příští úterý název Gabriela Beňačková Gala. Světoznámá operní pěvkyně se loučí se svou kariérou, a to rolemi, které ji provázely od samého začátku. V podání Gabriely Beňačkové tak 2. dubna naposledy zazní árie z Prodané nevěsty, Rusalky a Její pastorkyně. Duety s ní zazpívá Jakub Pustina, na klavír je doprovodí Jiří Hrubý.

 

Dalšími hvězdami letošního 46. ročníku jsou jazzman Rudy Linka, folkový zpěvák Jaromír Nohavica a tenorista Štefan Margita, jehož pardubické zastavení v rámci turné Rež, rež, rež bude vrcholem celého festivalu.

 

Festival také nabízí komorní program, který zahrnuje vystoupení talentovaných hudebníků v intimnějším prostředí, například v Gočárově galerii v opravených Automatických mlýnech nebo ve Společenském sále pardubické radnice. Některé koncerty se uskuteční v partnerských městech festivalu, tedy v Přelouči, Cholticích, Sezemicích, Heřmanově Městci a v Seči.

 

„Jako každoročně se také snažíme podporovat mladé umělce. Letos je proto součástí festivalu koncert s názvem Ti nejlepší z konzervatoře. Ten kromě podpory nových talentů podtrhuje úzkou spolupráci mezi Komorní filharmonií a pardubickou konzervatoří,“ uvádí za pořadatele festivalu, jímž je Komorní filharmonie Pardubice, Milena Potůčková. (zr) Foto: KFP (Na snímku Gabriela Beňačková s Jakubem Pustinou)

Mohlo by vás zajímat:

Don Juan se vrací z války

Don Juan se vrací z války

Víkendová premiéra na jevišti Východočeského divadla

Jarní koncert JK Bandu je zde

Jarní koncert JK Bandu je zde

V závěru zazní velká orchestrální směs nejkrásnějších skladeb Glenna Millera

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla