Vylákal téměř 52 milionů korun

Region - 03. 05. 2024
Vylákal téměř 52 milionů korun

PARDUBICKO – Po necelých dvou letech kriminalisté z odboru hospodářské kriminality ukončili vyšetřování zvlášť závažného zločinu podvodu podáním návrhu na podání obžaloby 64letého muže z Pardubicka. O případu informuje tisková mluvčí krajské policie Andrea Muzikantová.

  

Budil dojem úspěšného investora a nabízel takové zhodnocení investovaných financí, které bylo nereálné. V průběhu 10 let se nyní 64letému muži podařilo podvést nejméně 25 fyzických osob, kterým sliboval vysoké zhodnocení finančních prostředků prostřednictvím investování v mezinárodním systému měnové burzy. Prezentoval se jako úspěšný investor, ale „podnikal“ bez oprávnění a bez bankovní licence. Věřitelům z okruhu jeho příbuzných a známých sliboval a garantoval měsíční úročení v intervalu od 1,02 až do 5,01 % p. a., které by odpovídalo ročnímu úročení od 12,24 % do 60,1 %.

 

Na základě sjednaných smluv mu věřitelé na účty posílali různě vysoké finanční částky nebo je předávali v hotovosti. Od věřitelů tak vylákal téměř 52 milionů korun. Přes 15 milionů zaslal na zahraniční obchodní účty k obchodování na mezinárodním obchodním systému, kde docházelo ke směnám korun za dolary podle aktuálního měnového kurzu.

 

Rozsáhlým finančním šetřením krajští kriminalisté zjistili rozdíl mezi svěřenými půjčkami a prostředky zaslanými na obchodní účty přes 36 milionů korun. Ty nikde neinvestoval a téměř 23 milionů korun úmyslně použil pro vlastní potřebu, k soukromým a rodinným výdajům a na splácení úvěrů.

Téměř 18 milionů korun postupně vyplatil věřitelům, touto částkou vykrýval jejich požadavky o vyplacení úroků. Věřitelům pravidelně každý měsíc zasílal reporty s výsledky investování i roční zúčtování, které se ovšem nezakládaly na pravdivých údajích jen proto, aby je ujistil o výhodnosti investic a jejím pokračování. Pokud věřitel zažádal o vyplacení úroků nebo jistiny, peníze vyplácel díky nově sjednaným smlouvám, jejichž prostředky vědomě nezhodnocoval a činil tak z důvodu udržitelnosti systému.

 

To ale netrvalo věčně. Po několika letech zhruba od roku 2018 začal ztrácet důvěru. Ve větší míře byl žádán o vyplácení slibovaných investic a nové investory nezískával. V polovině roku 2021 vyšel najevo skutečný stav, že už od počátku finanční prostředky určené k investování využíval na jiné účely, a přesto, vědom si neudržitelnosti systému, dál přijímal nové půjčky a sliboval takové úročení, kterého nemohl nikdy dosáhnout.

 

Krajští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality obvinili 64letého muže z Pardubicka ze spáchání zvlášť závažného trestného činu podvodu spáchaného formou pokračující trestné činnosti a předali státnímu zástupci spisový materiál s návrhem na podání obžaloby. V pátek 3. května 2024 státní zástupce podal obžalobu ke Krajskému soudu v Hradci Králové - na jeho pobočku v Pardubicích.

 

V případě pravomocného odsouzení muži hrozí trest odnětí svobody na 5 až 10 let. (zr)

Mohlo by vás zajímat:

Policisté se zaměřili na cizince

Policisté se zaměřili na cizince

S jedním mužem je vedeno řízení o jeho vyhoštění

Zvláštní ocenění za počin roku

Zvláštní ocenění za počin roku

Na ocenění Gloria musaealis 2023 tentokrát bodovala Gočárova galerie

Prezident Pavel zamíří na Pardubicko

Prezident Pavel zamíří na Pardubicko

Hlava státu navštíví Explosii, nemocnici a poklepe základní kamen Centra leteckého výcviku

Ukončení topné sezony

Ukončení topné sezony

Letošní zima byla výjimečná

Křišťálové komíny pro východní Čechy

Křišťálové komíny pro východní Čechy

Nejvyšší ocenění za projekty roku 2023 pro Elektrárny Opatovice a EOP Distribuce

Nezvládla jízdu na kruhovém objezdu

Nezvládla jízdu na kruhovém objezdu

Pravý důvod odhalila dechová zkouška. Řidička nadýchala 2,98 promile alkoholu