Uspějí v Portugalsku?

Město Pardubice - 23. 04. 2024
Uspějí v Portugalsku?

PARDUBICE - Památník Zámeček soutěží o prestižní titul Evropské muzeum roku, který uděluje Evropské muzejní fórum (European Museum Forum). Společnost mu dělají muzea různých zaměření z celé Evropy včetně dvou českých. Vyhlášení proběhne 4. května v portugalském Portimãu.

 

Cena Evropské muzeum roku je udělována od roku 1977 novým muzeím otevřeným nejdéle tři roky nebo muzeím, která prošla výraznou modernizací a rozšířením budov. Vedle tohoto hlavního titulu je udělováno několik dalších cen včetně Muzejní ceny Rady Evropy (Council of Europe Museum Prize).

 

„Nominace na prestižní muzejní cenu a účast na konferenci a slavnostním vyhlášení jsou skvělou příležitostí k šíření povědomí o památníku a tragických událostech spojených s heydrichiádou na Pardubicku,“ uvedl ředitel Památníku Zámeček Pardubice Viktor Janák. „Je nám ctí být ve společnosti nominovaných muzeí z celé Evropy, mezi kterými se památník neztratí,“ dodal.

 

Slavnostní vyhlášení cen bude vyvrcholením konference, která se uskuteční od 1. do 4. května v portugalském městě Portimão. Památník Zámeček Pardubice se zúčastní jak slavnostního ceremoniálu, tak konference, na které bude součástí panelu Difficult Pasts and Their Contemporary Legacies.

 

Památník v roce 2022 získal dvě ocenění ze Stavby roku: Cenu za mimořádný společenský přínos a Cenu předsedy Senátu Parlamentu České republiky. Získal také nominaci na prestižní Českou cenu za architekturu a mezinárodní muzejní ceny Živa Award. V roce 2023 vyhrál cenu Stavba roku 2023 v Pardubickém kraji a byl nominován na mezinárodní cenu Luigi Micheletti Award. Památník byl otevřen v říjnu 2021.

 

Na místě dnešního Památníku Zámeček bylo v období heydrichiády v roce 1942 popraveno celkem 194 osob, mezi kterými byli i dospělí obyvatelé vypálené obce Ležáky. Moderní expozice připomíná oběti, příběh výsadku Silver A, který je úzce spojen s Pardubicemi, odboj i kolaborantství. Vše pak zasazuje do kontextu předválečného a poválečného dění. Návštěvnický zážitek umocňuje architektonické provedení památníku, které pracuje se syrovými materiály jako je beton nebo ocel, s hrou světla a stínu či svažující se podlahou. (TZ-KH) Foto: ONDŘEJ BOUŠKA

Mohlo by vás zajímat:

Trolejbusový výlet do historie

Trolejbusový výlet do historie

Tématem sobotní akce jsou pardubická náměstí

Zkoumá se šest variant

Zkoumá se šest variant

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Nová basketbalová hala, astronomický dalekohled a oprava autobusových zastávek

Jeďte na kole, dostanete najíst

Jeďte na kole, dostanete najíst

Město v úterý obnoví akci Snídaně pro cyklistu

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany