Jmenuje se Abanta a vypadá krásně

Region - 22. 01. 2021
Jmenuje se Abanta a vypadá krásně

 

KLADRUBY NAD LABEM - Chvíli po půlnoci ve čtvrtek 21. ledna poprvé spatřila svět starokladrubská klisnička Abanta-22. Stala se tak prvním hříbětem, které se v tomto roce narodilo v národním hřebčíně.

Abanta je druhým hříbětem devítileté klisny 385 Abeva. Jejím otcem je šestnáctiletý plemenný hřebec Generalissimus Energia XLIX, kterému se narodilo již dvacet dva potomků.

„Porod proběhl v očekávaném termínu, bez komplikací a klisnička se těší dobrému zdraví,“ uvedla zootechnička Národního hřebčína Kladruby nad Labem Jitka Raichová.

Ač se jedná o starokladrubského bělouše, klisnička Abanta se stejně jako jiná hříbata starokladrubského plemene narodila s tmavou srstí. „Bílým klisnám starokladrubského koně se rodí černá nebo tmavě hnědá hříbata a postupem let tzv. vybělují, jedná se o postupnou ztrátu pigmentu v srsti,“ vysvětlil ředitel národního hřebčína Jiří Machek.

Hříbě bylo již na první krátké procházce před hřebčínem a postupně se mu budou vycházky prodlužovat. „Teď ho čeká půl roku s matkou, poté bude spolu se svými vrstevníky tři roky žít na hříbárně v nedalekých Selmicích na dvoře Františkov,“ informovala Michaela Procházková z národního hřebčína.

Národní hřebčín očekává v letošním roce narození dalších 45 hříbat v Kladrubech nad Labem a 42 hříbat v hřebčíně Slatiňany, kde se chovají vraníci starokladrubského koně. (zr) Foto: NHK

Mohlo by vás zajímat:

Ujistili se, že vše je v pořádku

Ujistili se, že vše je v pořádku

Pardubice se na dva dny opět staly hlavním městem dopravy

Z heliportu parkovací místa

Z heliportu parkovací místa

Kraj připravuje další rozšíření parkování v Pardubické nemocnici

O opravách silnic na Přeloučsku

O opravách silnic na Přeloučsku

Strašov finišuje stavbu dětské skupiny a připravuje budování kanalizace

Nový informační portál

Nový informační portál

Pardubický kraj jej spouští 4. září pro občany i zdravotníky

Ve čtvrtek v Gočárově galerii

Ve čtvrtek v Gočárově galerii

Předpremiéra dokumentu o Josefu Gočárovi

Rychle, bez řidičáku i technické

Rychle, bez řidičáku i technické

Výtečník na sebe sám upozornil. Bude k němu justice shovívavá?