Jednal kůrovcový štáb

Region - 08. 03. 2021
Jednal kůrovcový štáb

 

PARDUBICKO - I přes zdánlivé zlepšení situace s šířením kůrovce chce být kraj připraven na možné problémy spojené s tímto škůdcem. Poprvé v tomto roce se proto sešel Kůrovcový kalamitní štáb Pardubického kraje na online jednání, aby zhodnotil současný stav a domluvil se na možných postupech do budoucna. 

„Je potřeba, abychom byli nadále obezřetní a situaci velmi pečlivě sledovali. Na tom jsme se při jednání jednoznačně shodli. Byť se může zdát, že se situace časem zlepšuje, tak zdaleka nemáme vyhráno. Je pravděpodobné, že v následujících měsících mohou mít některé oblasti na území kraje, které ještě nebyly zasaženy, s kůrovcem poměrně velké problémy,“ uvedl radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.

Členové štábu se také shodli na tom, že nejdůležitější je v boji s kůrovcem stále včasnost, a to jak v případě lokalizace výskytu kůrovce, tak včasnost těžby kůrovcem napadeného dřeva a přepravy dřeva ke zpracování. Včasnost je přitom podmíněna dobrou informovaností. Kraj proto chystá i základní informační kampaň, se kterou chce oslovit jednotlivé obce v Pardubickém kraji. Jejich prostřednictvím by se pak měly informace dostat až k vlastníkům lesů, kterým jsou v první řadě určené.

Podle radního Miroslava Krčila je důležité, že bude kraj i nadále finančně podporovat malé vlastníky lesů. „Domnívám se, že je to efektivní nástroj v boji proti kůrovci. Navíc v kombinaci s rostoucí výkupní cenou za kůrovcem napadené dřevo by mohla efektivita ještě růst stejně jako motivace majitelů lesů této možnosti využít,“ sdělil Miroslav Krčil.

Další jednání štábu se má uskutečnit v polovině června. Očekává se zhodnocení letošního jara z pohledu výskytu a případného postupu zasažených oblastí a debata o dalším postupu či případném přijetí dalších opatření. (DoB) Foto: ROMAN MARČÁK

Mohlo by vás zajímat:

Ujistili se, že vše je v pořádku

Ujistili se, že vše je v pořádku

Pardubice se na dva dny opět staly hlavním městem dopravy

Z heliportu parkovací místa

Z heliportu parkovací místa

Kraj připravuje další rozšíření parkování v Pardubické nemocnici

O opravách silnic na Přeloučsku

O opravách silnic na Přeloučsku

Strašov finišuje stavbu dětské skupiny a připravuje budování kanalizace

Nový informační portál

Nový informační portál

Pardubický kraj jej spouští 4. září pro občany i zdravotníky

Ve čtvrtek v Gočárově galerii

Ve čtvrtek v Gočárově galerii

Předpremiéra dokumentu o Josefu Gočárovi

Rychle, bez řidičáku i technické

Rychle, bez řidičáku i technické

Výtečník na sebe sám upozornil. Bude k němu justice shovívavá?