Volných míst stále více než uchazečů

Region - 13. 02. 2024
Volných míst stále více než uchazečů

PARDUBICKO - K 31.1.2024 evidoval Úřad práce ČR Krajská pobočka v Pardubicích celkem 11 811 uchazečů o zaměstnání (UoZ) a podíl nezaměstnaných osob tak činil 3,3 %.  Počet uchazečů o zaměstnání byl o 7 % (773 osob) vyšší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je vyšší o 9,7 % (1 048 osob).

 

Hodnota lednové nezaměstnanosti v Pardubickém kraji je nejvyšší od roku 2018 (nejnižší byla v lednu 2020 – tedy před nástupem onemocnění COVID). I přes ekonomické vlivy a vývoj válečného konfliktu na Ukrajině však nezaměstnanost prozatím sleduje klasickou vývojovou křivku založenou na výkyvech sezónního charakteru.

 

„Podíl nezaměstnaných osob v rámci Pardubického kraje k 31.1.2024 mírně vzrostl na 3,3,% ale nárůst o 0,2 % kopíruje vývoj z předchozí let. Zásadní podíl na nárůstu nezaměstnanosti má zimní sezónní složka, kdy do evidence přicházejí pracovníci ze stavebnictví či těžebního průmyslu. Významnou roli hraje i ukončování pracovních poměrů sjednaných na dobu určitou i ukončování krátkodobých vánočních pracovních příležitostí v obchodech. Pardubický kraj stále patří mezi kraje s nejnižší nezaměstnaností v rámci ČR, zejména v okresech Pardubice (3,0 %) a Ústí nad Orlicí (2,9,%). Lze předpokládat, že i v únoru bude ovlivňovat nezaměstnanost zejména sezónní složka nezaměstnanosti, která je nejvíce zastoupena v okresech Chrudim (3,7 %) a Svitavy (4,0 %), naopak v okrese Ústí nad Orlicí má zimní turistická sezóna opačný vliv,“ popisuje Miroslav Blaťák, zastupující ředitel Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Pardubicích. Očekává, že od měsíce března by již nezaměstnanost mohla pomalu začít klesat. (TZ – ÚP)   Foto: mapy.cz

Mohlo by vás zajímat:

Ujistili se, že vše je v pořádku

Ujistili se, že vše je v pořádku

Pardubice se na dva dny opět staly hlavním městem dopravy

Z heliportu parkovací místa

Z heliportu parkovací místa

Kraj připravuje další rozšíření parkování v Pardubické nemocnici

O opravách silnic na Přeloučsku

O opravách silnic na Přeloučsku

Strašov finišuje stavbu dětské skupiny a připravuje budování kanalizace

Nový informační portál

Nový informační portál

Pardubický kraj jej spouští 4. září pro občany i zdravotníky

Ve čtvrtek v Gočárově galerii

Ve čtvrtek v Gočárově galerii

Předpremiéra dokumentu o Josefu Gočárovi

Rychle, bez řidičáku i technické

Rychle, bez řidičáku i technické

Výtečník na sebe sám upozornil. Bude k němu justice shovívavá?