Vahan Mardirossian šéfdirigentem

Kultura - 18. 06. 2024
Vahan Mardirossian šéfdirigentem

PARDUBICE - Světově uznávaný dirigent Vahan Mardirossian bude rozvíjet Komorní filharmonii. Tato zásadní novinka zvýší prestiž orchestru u nás i v zahraničí. Jedná se o osobnost oblíbenou u hráčů i publika. Novinku oceňují také ředitelé významných festivalů nebo generální ředitel České filharmonie.

 

Komorní filharmonie Pardubice s hrdostí oznamuje jmenování Vahana Mardirossiana novým šéfdirigentem orchestru, a to od sezony 2025/2026. Jedná se o zcela zásadní rozhodnutí a změnu pro celý orchestr v rámci střednědobého až dlouhodobého plánování. Vahan Mardirossian je významný arménský dirigent a pianista, který je známý svým mimořádným talentem, inspirativním a uměleckým přístupem.

 

„Jsme nadšeni, že se Vahan Mardirossian stane naším novým šéfdirigentem. Jeho umělecká vize a bohaté zkušenosti jistě přinesou nové impulsy a inspiraci nejen našemu orchestru, ale i našemu publiku. Spojení s tak významnou osobností, která diriguje například na Soutěži královny Alžběty, je pro nás opravdu velkým krokem vpřed,“ uvedl ředitel Komorní filharmonie Pavel Svoboda. „Je to začátek nové kapitoly pro naši filharmonii a těšíme se na spolupráci s tak vynikajícím hudebníkem,“ dodal.

 

Vahan Mardirossian přichází do Pardubic s jasnou vizí a nadšením pro rozvoj orchestru. „Je pro mě velkou ctí stát se šéfdirigentem Komorní filharmonie Pardubice. Už nějakou dobu s tímto orchestrem pracuji, především na nahrávkách a velmi rychle jsme si porozuměli. Těším se na další práci s tímto talentovaným orchestrem a na možnosti, snad i mezinárodní, které nám přinese společná budoucnost,“ řekl Mardirossian.

 

Vahan Mardirossian se narodil v roce 1975 v Jerevanu v Arménii. Svou hudební dráhu odstartoval na konzervatoři v Jerevanu, velmi brzy ale přešel do Paříže, kde studia v roce 1996 s vyznamenáním dokončil. Působí jako klavírista, v posledních letech ovšem daleko častěji jako dirigent. Mardirossian své pianistické a dirigentské dovednosti často kombinuje, což mu umožňuje interpretovat repertoár z různých úhlů pohledu. Po mnoho let byl hlavním dirigentem Caen Symphony Orchestra ve Francii a hudebním ředitelem Národního komorního orchestru Arménie. Od ledna roku 2020 je hudebním ředitelem Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, se kterým diriguje například na Soutěži královny Alžběty v Bruselu. Zároveň působí u City Chamber Orchestra of Hongkong. Spolupracoval s mnoha mezinárodně uznávanými sólisty z celého světa. Kromě dirigování se Mardirossian věnuje pedagogické činnosti na konzervatoři v Paříži, kde vyučuje mladé talenty a předává jim své bohaté zkušenosti. Je pravidelným členem porot na mezinárodních soutěžích a často pořádá mistrovské kurzy po celém světě. Pardubickému publiku se představil poprvé loni, kdy stál na dirigentském stupínku zahajovacího koncertu Pardubického hudebního jara. S Komorní filharmonií Pardubice ho také pojí rozsáhlá diskografie pro prestižní nizozemský label Brilliant Classics.

 

„Jsem ráda, že Komorní filharmonie Pardubice vybrala na tuto stěžejní pozici šéfdirigenta právě Vahana Mardirossiana. V hudebním světě je to opravdu významná osobnost, která zcela zásadním způsobem může pomoci celému orchestru ke vstupu mezi ty nejlepší,“ říká k ohlášené změně náměstkyně pardubického primátora Jiřina Klčová.

 

Výměna na postu šéfdirigenta je po určitém období u orchestrů zcela běžná věc. Aktuálně tuto pozici v Pardubicích zastává od roku 2018 Stanislav Vavřínek. Ten zároveň provede Komorní filharmonii Pardubice ještě nadcházející 56. sezonou a po nástupu Vahana Mardirossiana zůstane hlavním hostujícím dirigentem. (zr – TZ) Foto: KFP

Mohlo by vás zajímat:

V neděli Velký návštěvní den

V neděli Velký návštěvní den

Východočeské divadlo Pardubice láká na prohlídky zákulisí

Zámeček na vlnách swingu

Zámeček na vlnách swingu

V neděli 8. září se uskuteční akce v prostorách Larischovy vily

Zlatá Pecka vyvrcholí v Pardubicích

Zlatá Pecka vyvrcholí v Pardubicích

V sobotu se uskuteční v Domě hudby závěrečný galakoncert festivalu

Filharmonici do Itálie

Filharmonici do Itálie

Pardubickému publiku se orchestr představí v polovině září

Diváky čeká sedm premiér

Diváky čeká sedm premiér

Pardubický herecký soubor vstoupil do své již 115. divadelní sezóny

Letní kino neskončí s prázdninami

Letní kino neskončí s prázdninami

První zářijový pátek přivítá Jiřího Mádla s novými Vlnami, následuje Mádlův minifestival