Nové prostory daly krajské galerii křídla

Region - 25. 06. 2024
Nové prostory daly krajské galerii křídla

PARDUBICE - Právě před rokem otevřela Gočárova galerie svou novou budovu v Automatických mlýnech a zahájila tak další etapu své činnosti. Uplynulý rok byl plný novinek – začalo to změnou názvu galerie – z Východočeské se stala Gočárovou galerií, k tomu získala novou vizuální identitu s dvěma G a v červnu 2023 konečně i nové působiště v rekonstruované hlavní budově národní kulturní památky Automatické mlýny.

 

Říká se, že v každé nové budově si běžný provoz nejméně rok sedá. Sami návštěvníci, ale také pořádání různých druhů výstav a dalších programů, dávají galeristům zpětnou vazbu pro lepší uspořádání chodu instituce. V Gočárově galerii, kterou Pardubický kraj vybudoval za více než 400 milionů korun v areálu Automatických mlýnů, to bude proces určitě delší. Nyní dokončujeme kanceláře pro zaměstnance galerie v zadní dostavbě budovy. Všichni se tak do konce letošního roku definitivně vystěhují z pardubického zámku. Zároveň jsme vyhlásili mezinárodní architektonickou soutěž na ztvárnění a využití celé dostavby mlýna z 50. let minulého století. K realizaci této etapy dojde v dalším období po zajištění financování, ale soutěž chceme vyhodnotit s odbornou porotou ještě letos,“ sdělil za zřizovatele galerie Roman Línek, náměstek hejtmana pro kulturu a investice Pardubického kraje. „Delší čas si vyžádá také nastavení optimální spolupráce všech partnerů v areálu,“ dodal Línek.

 

Trojnásobná návštěvnost

 

Hlavní rekonstrukce mlýnské budovy se uskutečnila v covidovém období a skončila v pravý čas, když lidé byli opět natěšeni na návštěvu kulturních institucí, zvlášť v takovém krásném prostředí. Návštěvnost hodnotí ředitelka Gočárovy Galerie Klára Zářecká pozitivně: „Návštěvnost oproti roku 2022 máme více než trojnásobnou, za uplynulý rok přišlo do Gočárovy galerie na 44 tisíc lidí. Od otevření budovy v Automatických mlýnech vnímáme velký zájem jak o návštěvy výstav, tak i doprovodných programů, jako jsou komentované prohlídky, workshopy nebo přednášky.  Významně posílila také naše edukační činnost. Zájemci mohou na jednu vstupenku navštívit obě naše galerijní budovy a většina lidí toho využívá. Kromě toho prošlo našimi prostory v Automatických mlýnech mnoho návštěvníků architektonických prohlídek nebo akcí, které se konají v  přednáškovém sále v pátém patře.“

 

Mimořádný projekt dvou krajských institucí: MUCHA DNES

 

Rádi bychom každé léto měli v Gočárově galerii v Automatických mlýnech nějakou výstavu, za kterou by se do Pardubic jezdilo. Letos bude tím prvním projektem výstava MUCHA DNES. Ta vychází ze sbírky originálních plakátů Alfonse Muchy Regionálního muzea v Chrudimi. Její základ zakoupil správní výbor  muzea prozíravě již na konci 19. století, přímo v době, kdy Mucha získával celosvětovou slávu. Gočárova galerie ovšem dala výstavě nový rozměr například vystavením jediných velkoplošných obrazů, které Mucha kromě Slovanské epopeje namaloval, a také pracemi současných autorů s podobnými tématy,“ konstatoval Roman Línek.

 

Kurátoři výstavy MUCHA DNES Lenka Bydžovská a Karel Srp získali kromě souboru originálních plakátů, panó, kalendárií a vzorníků Alfonse Muchy z Regionálního muzea v Chrudimi také zápůjčky tří Muchových monumentálních obrazů. Ty namaloval až po Slovanské epopeji ve třicátých letech 20. století pro české instituce sídlící v Mostě, Rokycanech a Nymburku. Tato plátna dosud nebyla nikdy společně vystavena a pro širší veřejnost budou objevem,“ uvedla Klára Zářecká. Gočárově galerii se nepodařilo získat pouze obraz z pražského spolku Hlahol, který zde ale bude také přítomen, ovšem jen v digitální podobě. Muchovu aktuálnost pak potvrdí díla od desítky současných autorů, kteří se ze svých pozic a hledisek zabývají obdobnými tématy a otázkami jako Alfons Mucha. Návštěvníci se proto mohou těšit v této souvislosti třeba na výtvarníky Veroniku Holcovou, Jiřího Petrboka, Tomáše Císařovského nebo Pastu Onera.

 

Doprovodný program k výstavě bude hlavně o květinách

 

Gočárova galerie připravuje výtvarné i floristické workshopy a školám nabídne vzdělávací programy i projekci filmu Svět podle Muchy. Posledně zmiňovaný film vznikl v roce 2020 v režii Romana Vávry. Příběh Alfonse Muchy v něm vypráví jeho syn Jiří, který se psaním otcovy biografie vyrovnává s jeho odkazem a otázkou, proč otec na vrcholu slávy opustil Paříž, bohatství i současné umělecké prostředí a usiloval o návrat do Čech. 95minutový film bude k vidění v předem oznámených časech i pro návštěvníky výstavy v přednáškovém sále.

 

Výstava bude zahájena 31. července a potrvá do 29. září. Vzhledem k citlivosti a stáří vystavovaných originálů nemůže být tak dlouhá, jako ostatní výstavy, proto si ji nenechte ujít.

 

Další plány GG v Automatických mlýnech

 

Na říjen připravuje Gočárova galerie výstavu rodákovi z nedalekých Holic, Karlu Malichovi, od jehož narození uplyne 100 let. Galerie má ve sbírkách některá významná díla tohoto umělce, který je velmi uznávaný i ve světě. Drátěný objekt s názvem „Sedím a pozoruji oblohu“ je jednou z ikon Gočárovy galerie.

 

Výstavní plán na rok 2025 se momentálně finalizuje. Dalším hitem by mohla být společná výstava s Múzeem moderného umenia Andyho Warhola ve slovenských Medzilaborcích, o které se nyní jedná. 

 

Toman v Domě U Jonáše

 

Koncem června zahájila Gočárova galerie také své letní výstavy v Domě U Jonáše na Pernštýnském náměstí. Z bohatého archivu negativů legendárního pardubického fotografa Jiřího Tomana vznikla výstava nazvaná Snění s otevřenýma očima. Ta představuje autorovy fotografie každodenních Pardubic společně se snímky jeho současníků. Toman chtěl po vzoru Josefa Sudka, kterému léta pomáhal, připravit obrazovou publikaci o svém rodném městě, a mnoho z vystavených snímků mělo být její součástí.

 

Dále je v Domě U Jonáše k vidění výstava Full of textile, která prezentuje tvorbu studentů Ateliéru textilního dizajnu VŠVU v Bratislavě intermediální instalace Přečíst řeku pozpátku Terezy Severové. (zun) Foto: Pk (Na snímku knihovna Gočárovy galerie)

Mohlo by vás zajímat:

Ujistili se, že vše je v pořádku

Ujistili se, že vše je v pořádku

Pardubice se na dva dny opět staly hlavním městem dopravy

Z heliportu parkovací místa

Z heliportu parkovací místa

Kraj připravuje další rozšíření parkování v Pardubické nemocnici

O opravách silnic na Přeloučsku

O opravách silnic na Přeloučsku

Strašov finišuje stavbu dětské skupiny a připravuje budování kanalizace

Nový informační portál

Nový informační portál

Pardubický kraj jej spouští 4. září pro občany i zdravotníky

Ve čtvrtek v Gočárově galerii

Ve čtvrtek v Gočárově galerii

Předpremiéra dokumentu o Josefu Gočárovi

Rychle, bez řidičáku i technické

Rychle, bez řidičáku i technické

Výtečník na sebe sám upozornil. Bude k němu justice shovívavá?