Stovky návratů do přírody ročně

Region - 09. 07. 2024
Stovky návratů do přírody ročně

LIPEC - Záchranná stanice Lipec, která na Pardubicku od roku 2007 pomáhá poraněným zvířatům a opuštěným mláďatům k návratu zpět do přírody, potřebuje rekonstrukci svého zázemí. Stávající prostory už nesplňují podmínky uskladnění a přípravy krmení pro zvířata. Těch se ve stanici ročně objeví téměř pět set.

 

Vylepšené zázemí má ušetřit energii, čas i peníze

 

Vylepšené zázemí má ušetřit energii, čas i peníze. Jde o desítky let starou stavbu, kam se dostali potkani. Pořádně tu není zavedená ani elektřina a voda. Proto chceme zlepšit hygienu, bezpečnost elektrických rozvodů a zaměřit se na snížení energetické náročnosti,“ vysvětlil Ondřej Pelikán, který se v Záchranné stanici Lipec zabývá péči a výcvikem dravců, ale také komunikací, ekovýchovnou, správou webu a filmařské techniky.

 

Záchrannou stanici si pletl se záchytnou. Brigáda mu změnila život

 

Když jsem do záchranné stanice přišel, pletl jsem si ji se záchytnou. Tehdy jsem vůbec neměl tušení, co jsou dravci nebo že existují bílí jeleni. Ale sháněl jsem brigádu nedaleko domova. A to mi změnilo celý život,“ svěřil se Ondřej Pelikán, jehož tehdejší zaměření na IT technologie postupem času vystřídala láska ke zvířatům a chuť jim pomáhat.

 

Vše jsme vybudovali vlastními silami, ze svých peněz nebo darů sponzorů. Na provoz si peníze obstaráváme také sami,“ vysvětlil jeden z tahounů Záchranné stanice Lipec, která s projektem na rekonstrukci svého zázemí uspěla na letošní premiérové Burze filantropie. Ta propojuje neziskové organizace s podnikatelským, firemním a veřejným sektorem a již od roku 2011 ji pořádá Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) společně s Pardubickým krajem.

 

Při letošní Burze filantropie v Pardubicích zvítězili u veřejnosti

 

Když jsme viděli, jaký pozitivní efekt pro nás měla rekonstrukce ošetřovny, na kterou jsme žádali o podporu na Burze filantropie v minulosti, přihlásili jsme se do ní znovu. Potěšilo nás, že jsme zde opět získali podporu od donátorů. Při hlasování veřejnosti dokonce náš projekt zvítězil v konkurenci dalších 26. To nám udělalo velkou radost,“ podotkl Ondřej Pelikán.

 

Při letošní Burze filantropie podpořil záchrannou stanici také Pardubický kraj. „Je obdivuhodné, co všechno v Lipci vybudovali. Patří jim velký dík a obdiv za to, že neváhají obětovat vlastní čas a pohodlí proto, aby zachránili poraněná zvířata či opuštěná mláďata,“ řekl radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

 

Záchranná stanice Lipec je pro veřejnost uzavřena, protože zraněná zvířata potřebují klid. „Naši práci, zvířata našich lesů, dravce, sovy a vzácné bílé jeleny ukazujeme dospělým i dětem v Oboře Žleby. Tam máme zvířata, která se lidí nebojí,“ dodala jedna z tváří Záchranné stanice Lipec, kam rádi jezdí pomáhat i dobrovolníci ze společnosti Foxconn.

 

S touto stanicí spolupracujeme dlouhodobě. Je vidět, že ti, kteří zde nezištně pomáhají zvířatům, jsou skuteční srdcaři,“ sdělila Radka Svobodová, manažerka Compliance, PR a komunikace společnosti Foxconn. (zun) Foto: Pk

 

Mohlo by vás zajímat:

Ujistili se, že vše je v pořádku

Ujistili se, že vše je v pořádku

Pardubice se na dva dny opět staly hlavním městem dopravy

Z heliportu parkovací místa

Z heliportu parkovací místa

Kraj připravuje další rozšíření parkování v Pardubické nemocnici

O opravách silnic na Přeloučsku

O opravách silnic na Přeloučsku

Strašov finišuje stavbu dětské skupiny a připravuje budování kanalizace

Nový informační portál

Nový informační portál

Pardubický kraj jej spouští 4. září pro občany i zdravotníky

Ve čtvrtek v Gočárově galerii

Ve čtvrtek v Gočárově galerii

Předpremiéra dokumentu o Josefu Gočárovi

Rychle, bez řidičáku i technické

Rychle, bez řidičáku i technické

Výtečník na sebe sám upozornil. Bude k němu justice shovívavá?