Těžbu připomenou na návsi

Region - 10. 07. 2024
Těžbu připomenou na návsi

LUKAVICE - Způsob prezentace bývalých pyritových dolů v obci na Chrudimsku byl tématem jednání hejtmana Martina Netolického se starostou obce Miloslavem Stehnem a manažerem Geoparku Železné hory Janem Douckem. Myšlenka na zpřístupnění štol byla z důvodu finanční náročnosti a bezpečnosti opuštěna. Nyní je ve hře přebudování návsi, kde by mohla důstojná připomínka těžby vzniknout. Předpokládané náklady projektu činí přibližně dva miliony korun.

 

Iniciativ týkajících se důstojné prezentace bývalých pyritových dolů v Lukavici byla celá řada, avšak například zpřístupnění štol není s ohledem na bezpečnost a finanční náročnost realistické. Vedení obce společně s Geoparkem Železné hory nyní přichází s myšlenkou na přebudování prostoru návsi, kde by mohla vzniknout důstojná připomínka včetně makety těžebního objektu, vyhlídkové plochy, či nové autobusové zastávky. Mělo by se jednat o záměr, který nebude mít žádné nároky na personál, ale bude přístupný veřejnosti kdykoliv a zároveň bude sloužit i pro místní obyvatele. Expozice by mohla vzniknout také v nedalekých sklepních prostorách,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který vedení obce přislíbil možnou podporu projektu po upřesnění parametrů a přípravě projektové dokumentace v příštím roce. Předpokládané náklady jsou nyní přibližně dva miliony korun.

 

Těžba, která byla v místě ukončena na konci 19. století, měla v lokalitě dlouhou a bohatou tradici s přesahem do celého tehdejšího Rakouska-Uherska. „Lokalit s historií, jako v Lukavici na Chrudimsku, nemáme v regionu mnoho. S dolováním se zde začalo již v šestnáctém či dokonce v patnáctém století. Z hlediska celého Rakouska-Uherska se jednalo o velmi významnou oblast, ale v roce 1892 byly doly uzavřeny, a to i přesto, že zdejší pyrit byl ve velmi vysoké kvalitě a výroba nebyla finančně náročná. Poté byly zatopeny, částečně zasypány," řekl k historii lokality hejtman Netolický. 

 

Zvýšení bezpečnosti na I/37

 

Starosta Lukavice informoval hejtmana také o problematickém křížení silnice I/37 od Slatiňan se silnicemi III. třídy. „Jedná se o jeden ze dvou nájezdů z Lukavice na silnici I/37. Je to úsek, který je podle vedení obce nepřehledný, a jsou zde časté dopravní nehody. Proto se budu chtít na možnosti úpravy křižovatky a zvýšení bezpečnosti zeptat v rámci pravidelných jednání se zástupci Ředitelství silnic a dálnic,“ uvedl hejtman Martin Netolický. (DoB) Foto: Pk (Archivní snímek bývalého dolu v Lukavici)

 

Mohlo by vás zajímat:

Ujistili se, že vše je v pořádku

Ujistili se, že vše je v pořádku

Pardubice se na dva dny opět staly hlavním městem dopravy

Z heliportu parkovací místa

Z heliportu parkovací místa

Kraj připravuje další rozšíření parkování v Pardubické nemocnici

O opravách silnic na Přeloučsku

O opravách silnic na Přeloučsku

Strašov finišuje stavbu dětské skupiny a připravuje budování kanalizace

Nový informační portál

Nový informační portál

Pardubický kraj jej spouští 4. září pro občany i zdravotníky

Ve čtvrtek v Gočárově galerii

Ve čtvrtek v Gočárově galerii

Předpremiéra dokumentu o Josefu Gočárovi

Rychle, bez řidičáku i technické

Rychle, bez řidičáku i technické

Výtečník na sebe sám upozornil. Bude k němu justice shovívavá?