Letní kino Rebel nově

Kultura - 12. 07. 2024
Letní kino Rebel nově

PARDUBICE - 19. ročník Pardubického letního kina Rebel bude v pátek 12. července slavnostně a premiérově, pokud nenastanou ze strany počasí mimořádně nepříznivé podmínky, zahájen v produkci zapsaného spolku HYUNDAI AUTO KINO, Audio-visual Agencies Association, zastoupeného panem Miloslavem Šmídmajerem, jedním z nejvýznamnějších a nejproduktivnějších českých filmařů současnosti.

 

Tento univerzální voják českého filmu a aktuálně zřejmě nejproduktivnější český filmař přebírá otěže Pardubického letního kina po jeho zakladateli a letitém pořadateli Janu Motyčkovi  s vizí navázat na vše dobré co se od roku 2006 podařilo. Nad to však s obrovskou přidanou hodnotu danou erudicí filmaře, který, mimo svou vlastní tvorbu, objevil mnoho českých hereckých i režisérských talentů.

 

S hrdostí a vědomím vybudování projektu nemajícího ve střední Evropě obdoby  odcházím z pozice autora myšlenky reinkarnovat letní kina v dobách, kdy většina postupně zanikala.  Pardubické letní kino je bezesporu má srdeční záležitost, nicméně je na čase vložit do něj novou energii. Je mi nesmírně velkou ctí, že právě pan režisér Šmídmajer přináší do projektu nejen bohaté zkušenosti, ale také vášeň a nadšení, které jsou nezbytné pro další rozvoj tohoto unikátního kinematografického počinu,“ uvedl Jan Motyčka.

 

Miloslav Šmídmajer se nechal slyšet: „Je pro mě výzva převzít vedení Pardubického letního kina Rebel. Budu pokračovat v tradici kvalitního filmového programu a zábavy pro naše diváky. Těším se na spolupráci s týmem a na to, že navážeme na vše, co diváků přinášelo radost a užitek. Zejména vstup zdarma, který je v takovémto pojetí unikátní a projekt tak činí dostupným všem sociálním vrstvám obyvatel.“

 

Koncept, který byl před osmnácti lety nastaven, se ukázal jako správný a plně funkční. To, co se za léta konání největší filmové přehlídky pod širým nebem osvědčilo a přináší divákům radost a užitek, zůstane zachováno. Stejně jako stálá adresa na pravém břehu Labe, která z Pardubického letního kina Rebel učinila nejen největší, ale také jedno z nejkrásnějších letních kin v tuzemsku. Okolní krajina přímo a spojitě pronikající až do jádra městské zástavby činí z dané lokality evropský krajinný fenomén.

 

Nadcházející ročník nabídne tradičně propracovanou dramaturgii a řadu překvapení v podobě pozvaných filmových delegací a doprovodných akcí.

 

Pardubické letní kino Rebel klade velký akcent na dramaturgickou skladbu programu. Nezařazuje filmy ad hoc, ale systematicky, aby měli diváci možnost vnímat filmovou tvorbu v určitém kontextu a souvislostech. Vzhledem k tomu, že se letní kino stalo pilířem celé pardubické letní kulturní nabídky, vědí o něm nejen domácí, ale i návštěvníci Pardubic. Letní kino se tak podílí nejen na rozvoji turismu, ale díky velké mediální odezvě také na šíření slávy a dobrého jména města Pardubic nejen v naší republice, ale i za jejími hranicemi.

 

V rámci Pardubického letního kina Rebel se pravidelně koná minifestival, představující každý rok kinematografii určité země, takže diváci mají možnost seznámit se s filmy, které u nás nejsou běžně k vidění. Přispívá tím k lepšímu poznání našich sousedů, tak i zemí s odlišnou kulturní tradicí.

 

Jednotlivé dny v týdnu jsou zasvěceny různým žánrům, takže si návštěvníci mohou sestavovat program dle vlastních chutí, protože vědí, že první den nového týdne je vždy věnován filmovým fajnšmekrům /Co obdivuje filmový svět/, úterní projekce přinášejí to nejlepší ze světové kinematografie posledního roku /Výlety po zeměkouli/, středy a pátky patří rodinám s dětmi /Na vlnách animace/, čtvrtky jsou přehlídkou hororové tvorby /Kdo se bojí, nesmí do kina/, soboty se nesou ve znamení současné tuzemské tvorby /Co je české, to je hezké/ a neděle patří celosvětově úspěšným filmovým hitům /Trháky/.

 

Další, tentokrát regionální osobností, která s Pardubickým letním kinem Rebel spojila své jméno, je Milan Slavíček, majitel autosalónu Hyundai v Dražkovicích. A to na pozici místopředsedy zapsaného spolku HYUNDAI AUTO KINO, Audio-visual Agencies Association.  „Poslední dva roky jsem program letního kina zveřejňoval na FB profilu Hyundai Pardubice Dražkovice coby reklamní partner tohoto skvělého projektu. Je mi velkou ctí že mohu tentokrát program zveřejnit jako spolupořadatel letního kina. Velice děkuji svým kolegům, zejména panu režisérovi Šmídmajerovi, Tomáši Drechslerovi, paní náměstkyni Klčové, panu náměstkovi Línkovi a panu Kvapilovi. Největší dík ale samozřejmě náleží Vám, věrným divákům našeho letního biografu,“ uzavírá Milan Slavíček. (TZ-zr) Foto: PLK Rebel (Snímek z přípravy projekčního plátna)

 

Mohlo by vás zajímat:

V neděli Velký návštěvní den

V neděli Velký návštěvní den

Východočeské divadlo Pardubice láká na prohlídky zákulisí

Zámeček na vlnách swingu

Zámeček na vlnách swingu

V neděli 8. září se uskuteční akce v prostorách Larischovy vily

Zlatá Pecka vyvrcholí v Pardubicích

Zlatá Pecka vyvrcholí v Pardubicích

V sobotu se uskuteční v Domě hudby závěrečný galakoncert festivalu

Filharmonici do Itálie

Filharmonici do Itálie

Pardubickému publiku se orchestr představí v polovině září

Diváky čeká sedm premiér

Diváky čeká sedm premiér

Pardubický herecký soubor vstoupil do své již 115. divadelní sezóny

Letní kino neskončí s prázdninami

Letní kino neskončí s prázdninami

První zářijový pátek přivítá Jiřího Mádla s novými Vlnami, následuje Mádlův minifestival