Ilja Bílek se vrací

Region - 13. 07. 2024
Ilja Bílek se vrací

PARDUBICE - Východočeské muzeum spravuje jednu z nejvýznamnějších sbírek uměleckého skla v Čechách. Expozici S.K.L.E.M., v níž mohou návštěvníci vidět nejcennější exponáty, pravidelně doplňují výstavy předních sklářských výtvarníků a výtvarnic. Letos se na zámek vrací renomovaný sklářský výtvarník Ilja Bílek, dlouholetý vedoucí ateliéru skla ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. V renesančním sále pardubického zámku v sousedství stálé expozice tak na návštěvníky od pátku 12. července čeká pozoruhodná výstava jeho děl.



Výstavou připomínáme nedávné Bílkovo životní jubileum: narodil se 21. prosince 1948 v Liberci a náš počin je tak svým způsobem dárkem k pětasedmdesátinám umělce, který po většinu života zůstal věrný severním Čechám,“ říká Jan Ivanega, kurátor muzejní sbírky skla.



Po studiu na věhlasné železnobrodské sklářské průmyslovce si odskočil do Prahy, kde vystudoval v ateliéru sklářské tvorby u profesora Stanislava Libenského. Následně se jako výtvarník podniku Železnobrodské sklo vrátil na sever. Vedle toho se věnoval i volné tvorbě, kterou od sedmdesátých let představil na desítkách výstav v Čechách i v zahraničí.



Své dílo vystavoval i v Pardubicích – se svou někdejší studentkou Lubou Bakičovou přesně před deseti lety v pardubickém muzeu. Letos u nás Bílek představí práce z posledních 15 let.



Těšit se můžete na okouzlující setkání s díly, která svým vzhledem zdánlivě popírají gravitaci. V sousedství expozice S.K.L.E.M. se rozehraje vzrušující dialog současného skla a fragmentů renesančních fresek,“ uzavírá Jan Ivanega. (skp) Foto: VČM (Na snímku exponát s názvem Somewhere z roku 2023)

Mohlo by vás zajímat:

Ujistili se, že vše je v pořádku

Ujistili se, že vše je v pořádku

Pardubice se na dva dny opět staly hlavním městem dopravy

Z heliportu parkovací místa

Z heliportu parkovací místa

Kraj připravuje další rozšíření parkování v Pardubické nemocnici

O opravách silnic na Přeloučsku

O opravách silnic na Přeloučsku

Strašov finišuje stavbu dětské skupiny a připravuje budování kanalizace

Nový informační portál

Nový informační portál

Pardubický kraj jej spouští 4. září pro občany i zdravotníky

Ve čtvrtek v Gočárově galerii

Ve čtvrtek v Gočárově galerii

Předpremiéra dokumentu o Josefu Gočárovi

Rychle, bez řidičáku i technické

Rychle, bez řidičáku i technické

Výtečník na sebe sám upozornil. Bude k němu justice shovívavá?