Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Region - 17. 07. 2024
Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

PARDUBICE - K 30.6.2024 evidoval Úřad práce ČR v Pardubickém kraji celkem 10 153 uchazečů o zaměstnání, o 108 méně než v květnu a o 1 181 více než v červnu 2023. Podíl nezaměstnaných tak ke konci června činil 2,8 %, stejně jako v předchozím měsíci, v meziročním srovnání byl vyšší o 0,3 procentního bodu.

 

V celorepublikovém srovnání, v rámci 14 krajů, byla nezaměstnanost Pardubického kraje čtvrtá nejnižší, v porovnání s celou Českou republikou byla nižší o 0,8 procentního bodu. Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání byl v červnu o 3 411 nižší, než počet registrovaných volných pracovních míst. Ve sledovaném měsíci nastoupilo do zaměstnání 1 148 lidí, z toho 1 022 bylo umístěno úřadem práce. Zároveň rostl počet rekvalifikací, spolu s kurzy digitálního vzdělávání si od počátku roku 2024 zvýšilo kvalifikaci 1 080 lidí, což je o 558 více než ve stejném období roku 2023. Webové stránky www.jsemvkurzu.cz nabízí stovky rekvalifikací a kurzů dostupných pro každého.

 

„Trh práce se v červnu vyvíjel v souladu s dlouhodobými trendy i sezónním obdobím. Sezónní práce ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví, těžbě a v menší míře v cestovním ruchu a hotelnictví jsou v plném proudu. Nabídky letních brigád na Úřadu práce jsou nadále spíše sporadické, jelikož většina zaměstnavatelů hledá krátkodobé pracovníky přes sociální sítě nebo stávající zaměstnance. V červnu jsme zaznamenali klasický vývoj, kdy počet nově registrovaných uchazečů o zaměstnání byl nižší než počet těch, kteří evidenci opustili,“ říká Jana Urbánková, ředitelka krajské pobočky Úřadu práce v Pardubicích. A zároveň dodává: „V oblasti rekvalifikací a vzdělávacích kurzů v našem kraji roste zájem o tzv. DIGI vzdělávání a DIGI kurzy. Mezi nejžádanější kurzy patří kurzy zaměřené na umělou inteligenci. Zvyšuje se i poptávka po novém projektu DIGI pro firmu, určeném pro vzdělávání zaměstnanců“. (zr - TZ) Foto: ARCHIV REDAKCE

Mohlo by vás zajímat:

Ujistili se, že vše je v pořádku

Ujistili se, že vše je v pořádku

Pardubice se na dva dny opět staly hlavním městem dopravy

Z heliportu parkovací místa

Z heliportu parkovací místa

Kraj připravuje další rozšíření parkování v Pardubické nemocnici

O opravách silnic na Přeloučsku

O opravách silnic na Přeloučsku

Strašov finišuje stavbu dětské skupiny a připravuje budování kanalizace

Nový informační portál

Nový informační portál

Pardubický kraj jej spouští 4. září pro občany i zdravotníky

Ve čtvrtek v Gočárově galerii

Ve čtvrtek v Gočárově galerii

Předpremiéra dokumentu o Josefu Gočárovi

Rychle, bez řidičáku i technické

Rychle, bez řidičáku i technické

Výtečník na sebe sám upozornil. Bude k němu justice shovívavá?