Přelouč ovládne Pobřežní festival

Kultura - 24. 07. 2024
Přelouč ovládne Pobřežní festival

PŘELOUČ - První srpnový víkend, v pátek 2. a v sobotu 3. srpna, se na tradičním místě, na louce u labského břehu, uskuteční třetí ročník multižánrového Pobřežního festivalu.

 

Jak Týdeník Pernštejn informoval hlavní organizátor Václav Mazal, do nového ročníku vstupuje festival s několika změnami. „Některé jsou plánované, některé vynucené. Zřejmě tou nejpodstatnější je změna termínu a zkrácení doby trvání akce na pouhé dva dny oproti loňským čtyřem. Co však zůstává beze změny, to je programové zaměření,“ uvedl Mazal.

 

Orientace na žánr nového cirkusu a nekomerční hudby se projevuje v letošní nabídce účastí těch nejpovolanějších – Cirku La Putyka, ale třeba i herce a písničkáře Vladimíra Javorského.

 

Páteční program zahájí talentovaná výtvarnice a hudebnice Rebeka Klose se svou kapelou. Do romantického prostředí se vrací účastníci prvního ročníku, soubor Bratři v tricku s představením Běžkařská odysea, které pobavilo diváky snad ve všech zemích Evropy. Závěr pátečního programu bude patřit hudbě, nejprve představí herec a písničkář Vladimír Javorský své autorské písně v šansonovém hávu z alba Ještě je. Na samotný závěr dne si pořadatelé připravili překvapení, které potěší především příznivce trampské hudby.

 

Stejně jako v pátek, i v sobotu se zapojí „navrátilec“ z prvního ročníku. Program zahájí ti, kteří pro většinu tehdejších návštěvníků byli milým překvapením, trio The Brownies se skvělou Annamárií d´Almeidou za mikrofonem. Druhými v pořadí bude pardubicko pražská pop rocková skupina Cloory, která si v Přelouči odbude světovou premiéru. „Naopak patnáct let činnosti souboru Cirk La Putyka si připomeneme uvedením jejich prvního představení La Putyka ve venkovní úpravě,“ láká Václav Mazal. Zajímavostí je, že hudební složka divadla vystoupila s příznivým ohlasem již na loňském ročníku a představitel hlavní role, herec Jiří Kohout, je spjat s nedalekými Litošicemi a Krasnicemi. Akrobacii a ryčnou hudbu, kterou pro představení vytvořili pánové Dyk, Prachař a Maxián, vystřídá na závěr nový prvek. Pořadatelé do programu zařadili vyprávění. U ohně se představí Markéta Holá, vypravěčka ze sdružení Storytelling CZ.         

 

V předcházejících dvou ročnících se festival odlišoval od většiny jiných nejen programovou skladbou, ale i nabídkou občerstvení. Ani letos tomu nebude jinak. Pocity hladu, či jen chutí, můžete zahnat u stánků bistra Kitchenery, kavárny Baklacafé, Mazaný krajíc od U nás na statku, či Zmrzlina z Kunětic.

 

Stejně jako v loňském roce je vyhrazeno místo pro stanování i pro parkování, obojí v těsné blízkosti areálu. U předcházejících ročníků se občas vyskytl problém s navigací k místu konání. Tentokrát byla mapa s vyznačením cesty zanesena přímo na plakáty. Další informace, ať již o předprodeji vstupenek či předpokládaných časech vystoupení, lze získat i na facebookovém profilu Pobřežního festivalu. (zr) Foto: ARCHIV POŘADATELE (Na snímku Vladimír Javorský a jeho přátelé)

 

Mohlo by vás zajímat:

V neděli Velký návštěvní den

V neděli Velký návštěvní den

Východočeské divadlo Pardubice láká na prohlídky zákulisí

Zámeček na vlnách swingu

Zámeček na vlnách swingu

V neděli 8. září se uskuteční akce v prostorách Larischovy vily

Zlatá Pecka vyvrcholí v Pardubicích

Zlatá Pecka vyvrcholí v Pardubicích

V sobotu se uskuteční v Domě hudby závěrečný galakoncert festivalu

Filharmonici do Itálie

Filharmonici do Itálie

Pardubickému publiku se orchestr představí v polovině září

Diváky čeká sedm premiér

Diváky čeká sedm premiér

Pardubický herecký soubor vstoupil do své již 115. divadelní sezóny

Letní kino neskončí s prázdninami

Letní kino neskončí s prázdninami

První zářijový pátek přivítá Jiřího Mádla s novými Vlnami, následuje Mádlův minifestival