Pomoc pacientům i zaměstnancům

Město Pardubice - 18. 07. 2024
Pomoc pacientům i zaměstnancům

PARDUBICE - Zastupitelé města na svém letním jednání schválili individuální investiční dotace Oblastní charitě Pardubice na bezbariérové stavební úpravy objektu v Dražkovicích. Rekonstrukce za více než 16,86 milionů korun byla zahájena v roce 2023. Budova má od konce srpna letošního roku sloužit jako nové zázemí pro zaměstnance v domácí hospicové péči, pečovatelské služby a osobní asistence, vzniká zde i nová ambulance paliativní medicíny.



Osobně jsem si zázemí charity a nově rekonstruovaný objekt prošel. Dotace města 349 tisíc korun je určena na pokrytí nákladů v roce 2024 spojených s bezbariérovými úpravami vstupu do objektu a prostor ambulance paliativní péče, která pomáhá pacientům s pokročilým vážným onemocněním, kteří potřebují řešit obtíže bolestí, dušnosti nebo problémů s trávením, ale i úzkosti nebo deprese, jejichž léčba překračuje možnosti praktického nebo ošetřujícího lékaře. Je to velmi speciální péče, která dokáže těmto lidem trpícími obrovskými bolestmi pomoci, a v rámci možností jim ulevit,“ vysvětlil hlavní důvody podpory první náměstek primátora zodpovědný za sociální politiku a zdravotnictví města Jakub Rychtecký s tím, že si velmi váží odvahy Oblastní charity Pardubice investovat do kvality poskytované péče, ale i tolika potřebného zázemí pro zaměstnance. Dotace města je podmíněna zajištěním provozu sociálních a zdravotních služeb ve zrekonstruovaném objektu po dobu alespoň 5 let.



Současné prostory našeho objektu V Ráji jsou kapacitně nedostatečné, což znemožňuje uspokojení rostoucí poptávky klientů po těchto službách. V posledním roce jsme zaznamenali zvýšený počet zájemců o pečovatelskou službu a osobní asistenci, což zdůrazňuje naléhavou potřebu rozšíření kapacit, kterou město podpořilo dotací z Programu podpory v sociální a zdravotní oblasti. Zrekonstruovaný objekt bychom chtěli otevřít již 28. srpna. Podpory města stejně jako dalších donátorů si velmi vážíme,“ objasnila a poděkovala ředitelka Oblastní charity Pardubice Marie Hubálková.



Samotná rekonstrukce je převážně financována z dotačních prostředků Evropské unie, vlastních prostředků charity, donátorů, ale také s přispěním Pardubického kraje. Oblastní charita Pardubice a jí poskytované sociální a zdravotní služby jsou zařazeny v Komunitním plánu rozvoje sociálních a související zdravotních služeb na období 2021–2025. Město se každoročně významně podílí na financování domácí hospicové péče, pečovatelské služby a osobní asistence poskytovaných touto organizací. (ido) Foto: JAN LOHYNSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Také druhý „Stůl na Míru“ se povedl

Také druhý „Stůl na Míru“ se povedl

Na centrální pardubickou ulici se přišlo ve čtvrtek pobavit více lidí než loni

Převládají nemocné kočky

Převládají nemocné kočky

Útulek pro opuštěná zvířata je už dva měsíce v péči městské policie

Bude tam jezdit „šestka“

Bude tam jezdit „šestka“

Rekonstrukce ulice K Vápence probíhají dle harmonogramu, přinese vyšší komfort pro obyvatele

Stůl včetně tanečku před lékárnou

Stůl včetně tanečku před lékárnou

Poslední srpnový čtvrtek bude podruhé patřit společné večeři na třídě Míru

Takhle se staví v českém Banánistánu…

Takhle se staví v českém Banánistánu…

Dopravní podnik je nucen upravit jízdní řád kvůli potížím při výstavbě severovýchodního obchvatu

Plán: Stavba od roku 2026

Plán: Stavba od roku 2026

Město posiluje spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic pro přípravu realizace jihovýchodního obchvatu